Přidat odpověď
Tak já jsem přesně toto řešila u semišových sandálek ESSI. Blbec jsem koupila dceři sandálky ve starorůžové barvě v kombinaci s takovou purpurovou (oni totiž jiné neměli).
Sandálky byly už skoro černé, nešly vykartáčovat ani oceláčkem na semiš. Abych je nezničila, celé jsem je vydrhla perchlorethylenem (tím čistí semiš v čistírně), ale efekt celkem žádný, jenom se špína rovnoměrně rozetřela. Protože už jsem se na sandálky nemohla dál dívat, už bych je dceři tak špinavé nedávala, tak jsem riskla praní.
Nejprve jsem je namočila do škopku a kartáčkem vydrhla jádrovým mýdlem z DM. Pak jsem je ještě jednou celé namydlila a dala s trochou prášku do pračky na 40 (ale na krátký program, aby se tím "mletím" neodřely o buben kovové prvky). Pak jsem botičky dala sušit, ale vytáhla jsem všechny řemínky tak, aby se nic světlého nedotýkalo toho tmavého, kvůli zapuštění barvy. Po uschnutí jsou byly sandálky krásné, čisté, jen ta tmavá purpurová barva je o hodně světlejší (ESSI tmavé barvy dost pouští), ale to mě nevadí, dokonce se mi více líbí. Jen je třeba dát pozor, aby se od schnoucí tmavé kůže(barvy) něco nezabarvilo.
Taky nejsem zastánce praní kožených bot, ale když není jiného zbytí, tak to risknu. Když se mi stane, že kůže ztvrdne a ztmávne, tak boty po uschnutí krásně vykartáčuji malým oceláčkem přímo určeným na kůži a semiš. Kůže tak zase změkne a barva zesvětlá do původního stavu.
Jo a existují impregnační spreje přímo na kůži, nubuk, semiš, které nejen ochrání proti vodě, ale také zamezí tvorbě map např. od vody, a také pronikání špíny. takto naimpregnované boty jsou lépe omyvatelné.
Předchozí