Konstanto, já nemám statistiky o různých druzích porodu :o) To jsem jenom nakoukla do statistik na stránkách
WHO na úmrtnost v různých zemích - právě proto jsem koukla na to Holandsko, protože je to jediná země, kde doma rodí opravdu dost žen ;o)
Co se studií porodu doma týká, něco se dá najít
tady (editorial Ed zmíněhého časopisu BMJ), jenže to je už z roku 1996.
S.
PS: Když už tu Aida zmiňovala studii,
výsledky které mi Ed přeložila, vzpomněla jsem si na jednu větu z ní:
Vysoké odhodlání může být dalším skyrtým ukazatelem rozdílu mezi průměrnou ženou plánující porod doma a průměrnou ženou plánující porod v nemocnici, což dělá velmi složitým porovnávání podobného s podobným.Podotýkám, že to vysoké odhodlání bylo připisováno "domarodkám", které taky vykazovaly mírně lepší porodní výsledky (počet operativně ukončených porodů, APGAR skóre miminek, kojení...), než maminy z nemocnic. A já si nemůžu pomoct, když tak sleduju tyhle diskuze o hazardérkách rodících doma, mám z nich vždycky pocit, že jsou to právě "domarodky", které vykazují větší sebevědomí, důvěru k vlastnímu tělu, odhodlání získat to, co chtějí ;o) A nezaměňovat s naivitou - já sama po zkušenostech z prvního porodu o porodu doma uvažovala, a byly to právě holčiny ze zahraničí, které mi u svých PA zjišťovaly co a jak se děje v případě komplikací, takže informavané ony jsou...