Sávo,
s tím reversem to není tak jednoduché, slyšela jsem i o případech, kdy se lékaři pokoušeli rodičky vydírat - vy si klidně běžte domů, ale dítě s sebou nedostanete. Konečně, jako dětská sestra vím, že ono často nestačí říct - ano, jsme si vědomi toho, co se může stát, přesto chceme domů. Jsou lékaři, kteří teda pokrčili rameny a dítě propustili, a jsou takoví, kteří dělali vše pro to, aby ho v nemocnici udrželi (mimochodem, týkalo se to třeba dětí po jednoduchých chirurgických zákrocích, které se i v současné době mohou provádět ambulantně). A upřímně řečeno, já sama si neumím představit situaci, kdy bych si doslova vyhádala propuštění z nemocnice - a pak jim tam chtěla chodit s dítětem na pravidelné kontroly... Nehledě k tomu, že si ani nejsem jista, zda by na prohlídky vůbec přistoupili. Předpokládám, že kontroly zdravotního stavu jsou hrazené v paušální ceně za pobyt v nemocnici, takže jenom samotné kontroly by jim pojišťovna neproplatila. Takže pravděpodobně by sis ty kontroly musela dohodnout jinak. A od obvoďáka máš zase nárok na kontroly dle preventivního kalendáře a ty s denními kontrolami nepočítají... He, he, to je docela zajímavá otázka. Až budu mít trošku víc času, tak se zeptám na pojišťovně, jak je to řešené - zda po podepsání reversu v nemocnici (= vzdání se nemocniční péče) mám nárok na péči ambulantní, příp. v jakém rozsahu...
No a ty kontroly jsou docela překážkou ambulantních porodů. V zahraničí po ambulantním porodu (a konečně, jak se tak z těchto stránek dozvídám, tak mnohde i po porodu v nemocnici) funguje návštěvní služba porodní asistentky, která se postará o tebe i o děťátko. Četnost těchto návštěv se liší podle zvyklostí státu, úhrady od pojišťoven a tak. Tuto péči pojišťovny buď plně nebo aspoň částečně proplácí (opět - podle státu a pojišťovny...). I od českých PA jsem už několikrát slyšela, že podle jakési vyhlášky mají české ženy nárok na jednu návštěvu PA před porodem a 3 (nebo 4 ?) po porodu v domácnosti, ale tahle služba nějak vázne na úhradě od pojišťoven.
A co je špatného na inkubátorech? Podle mne vůbec nic - pokud tam nestrkají zdravé dítě proti mé vůli :o) Inkubátor dítěti zajistí teplo, ale to mu můžu jako matka dát taky, třeba tím, že budeme spolu ležet v posteli... Tím mu navíc dám ještě pocit bezpečí, protože pokud je u mne, slyší tlukot mého srdce a cítí mou vůni. Konečně, i v učebnici psychologie jsem našla, že podle studií je pravděpodobné, že čím dřív a přirozeněji má matka možnost se s dítětem sžívat, tím méně bývá problémů se sociálním vývojem miminka a míň nesnází ve vzájemné adaptaci. I když, samozřejmě, časný kontakt není jediná podmínka, je to jenom jeden z "bodů k dobru". Mimochodem, jako další "bod k dobru" pro lepší adaptaci bývá tzv. "přirozený, něžný" porod - porod, nad kterým má hlavní kontrolu matka a nikoli porodníci... (tohle tvrzení pramení zejména ze studie, podle které se novým podmínkám rychleji přizpůsobily matky (i jejich děti), které rodily doma, než ty, co rodily v nemocnici... :o) ).
A konečně, i u nedonošených dětí, které teplo inkubátoru opravdu potřebují, je snaha inkubátor nahradit alternativou - třeba tím, že matka nosí novorozeně přivázané šátkem na svém hrudníku - tím ho
1) zahřívá
2) dodává mu pocit bezpečí (tepot srdce, známá vůně, mámin hlas, dotyky...)
3) pohyby matky pomáhají nervové soustavě dítěte dozrát (dítě musí máminy pohyby "vyrovnávat", což se prý příznivě odráží na činnosti mozku)
4) v poloze v postýlce je novorozeně většinou spavé, mezitím co je-li zvednuto do šikmé polohy, jeho aktivita (a zvědavost :o) ) stoupá, což je pro jeho vývoj zase další plus
Samozřejmě, šátky inkubátor plně nahradit nemůžou, ale je možné je použít jako "doplňkovou léčbu". A není to nějaká fantazie, říká se tomu nejčastěji "klokánkování" a pokud vím, používá se například na nedonošencích v Praze - Motole (tohle je info, které jsem si neověřovala, ale pochází z důvěryhodného zdroje - od výrobce, který jim dodával šátky).
A když je snaha upřednostnit rizikovému novorozenci pobyt u matky před pobytem v neosobním inkubátoru - jaký by teda mělo pro mé zdravé dítě užitek upřednostňovat inkubátor před mou náručí??? Nehledě k tomu, že já po porodu své dítě potřebovala - proč bych měla věřit tomu, že ono nepotřebuje mne?
S.
Předchozí