Omlouvám se, že to dávám podruhé, ale zajímají mne vaše názory a dosud mi nikdo neodpověděl. Tak to teď vkládám jako nové téma s tím, že název bude vidět v seznamu...pokud ani teď mi nikdo nenapíše, tak holt si to přeberu jako že jsem ....
Už dlouho mi vrtají hlavou ta doporučení lékařů, že dítě do 3 let věku nemá vůbec přijít na přímé slunce. Což o to, v kočáru a ne u vody to v Čechách nebyl dosud žádnej problém, docela jsem na toto důsledná a poctivá. Jenže co u moře v Chorvatsku, kam snad už večer konečně odjedeme? Jasně, chodit až odpoledne, mazat pro začátek vysokým faktorem, klobouček a brejličky, to je OK.
Ale ! navíc ještě ochrana oděvem - dlouhými tmavými rukávy?? Neupeče se mi malej na tom slunci, když už by třeba neprotestoval? Pořád řeším, zda vzít krátké či dlouhé rukávy a "nohávy" a světlé či tmavé či zda ho třeba v těch 17, 18 hodin už přece jen nenechat nahatýho...Já sama jsem někde v malých zátočinách v soukromí nejraději jak mě pánbůh stvořil (tedy hlavně ve vodě je to takovej báječnej pocit
), a malýho mám obléct??
Nevím jak pro vás všechny, ale mně prostě činí problém hodit rady odborníků za hlavu. Jistě to říkají na základě výzkumů, zjišťování chování na slunci u nemocných atd. V podstatě nevěřím nikomu, pokud mi nedá argumenty, je pravda, že u několika rad pediatra jsem se po zjištění informací zachovala jinak, ale v této oblasti jaksi nemám jak si informace zjistit. A zdravej selskej rozum zde moc nepomáhá, tedy vlastně jen tak, že rakoviny opravdu pořád přibývá. Těžko odhadnout, do jaké míry lékaři přehánějí - s vědomím, že ta skutečnost a účinek jejich rad je pak vždy stejně o něco nižší - jestli jsem to teda napsala srozumitelně .-)