Nekolikrat tu zaznelo, ze Jana je prilis mlada, prilis (a hlavne spatnym zpusobem) cestuje, nema stabilizovanou rodinou situaci, dum vlastne neni jejich a co by kdyby...
Pujcila jsem si z knihovny knizecku, kterou vydal Advent-Orion s.r.o. v roce 1995. Knizka se jmenuje Jen klid, maminko!, podtitul: Podnety pro vychovu deti do 3 let, autorkou je Claudia Muhlanova, matka 12 deti, 6 je jich osvojenych. Pri cetbe teto knizecky jsem si nemohla nevzpomenout na Janu, ktera ma mnohem lepsi podminky a predpoklady pro prijeti ditete (navic chteji jen jedno, max dve) nez autorka. Posudte sami:
V jejich 21 letech se jim narodilo prvni dite. Byla ponekud nestastna, ze kvuli jednomu diteti se musi vzdat svobody, cestovani - "Budu ted porad sedet doma - a to jen kvuli jednomu diteti? To se prece vubec nevyplati!" ... "Hned prvni den me materske dovolene jsme si osvojili dve male holcicky, ktere byly odlozeny v rehabilitacnim centru." ... "Nejsem ani ucitelka ani vychovatelka, mym pracovistem byla kancelar a o techto vecech jsem nemela ani paru. Nevedela jsem, co dvoulete deti jedi, kdy maji spat a jak si hraji." ... "Obrovskym darem naseho nebeskeho Otce bylo, ze jsme se jako peticlenna rodina mohli restehovat do stareho venkovskeho staveni na okraji mesta a jeste jsme tam smeli rok bydlet zadarmo. Jak bychom jinak vysli, nevim, protoze Eberhard (pozn. to je manzel) studoval poslednim rokem pedagogiku." ... "Mezitim si nas vsiml urad pro peci o mladez. Vzdycky jednou za par mesicu nam zavolala jedna starsi dama a ptala se, jestli bychom jeste meli misto pro dalsi "nalehavy pripad". ... a tak jsme si behem jednoho roku poridili sest malych deti, z nichz nejstarsimu byly ctyri roky, nejmladsimu nekolik mesicu."
Pro uplnost jeste dodavam, ze od te doby do napsani teto knizecky uplynulo 18 let.
Předchozí