Milá Magdo, nedalo mi, abych neodpověděla na Váš dotaz. Ve Vítkovicích pracuji, mám udělaný i kurz laktačního poradenství. NIKDY se nestalo, abychom některou z maminek nutily do kojení!! Je to vždy jen právo každé ženy, ne její povinnost. Samozřejmě na druhou stranu je povinností "novorozeneckých" sestřiček maminkám vše o kojení vysvětlit, ukázat, poradit a hlavně být jim oporou. Celkem často se setkáváme s tím, že maminky v prvních dnech po porodu nějak nezvládnou tu spoustu nového (mimi, prsa, která jsou naprosto jiná, než byla doposud, hormony, které dokážou mnohdy s maminkou pěkně zacvičit...). Náplní naší práce je, mimo mnoha dalšího, aby toto všechno každá maminka zvládla a odcházela z porodnice s vědomím, že se nemá čeho obávat, že do těch začátku, které ji čekají, jde dobře informovaná a je schopná se o mimi postarat.
A pokud jde o zástavu laktace ze zdravotních důvodů - nevidím v tom problém. Samozřejmě je nutné doložit zprávu Vašeho lékaře.
Ono je, podle mne, ze všeho totiž nejdůležitější, když je šťastná maminko a spokojené miminko.
Předchozí