Katty, můj názor je po dvou dětech ten, že je potřeba od mala udržovat v dětech to spojení, že se něco "tam" stalo. Syn začal nočníkovat v 11 měsících - když mu někdo hlídal intervaly, neříkal si sám. V 15 se do plen vrátil, ale říkal si po vyčurání o čistou plínu (čistý pína, iný pína, popím mami!), což bylo cca v intervalu 90-120 minut. V 18 měsících se rozhodnul pro nočník (po společné dovolené, kde kamarádi měli nočníkujících chlapečka, klukovi se to moc líbílo, tak to po návratu taky začal chtít) a odmítnul pleny. 3 týdny jsem musela zrušit program a soustředit se na nočníkování. Používala jsem pravidlo 3x a dost, on ho chápal - tedy 3x se počurá do punčocháčů a po čtvrté dostane už plenku (došly mi punčocháče
). na plenu se vztekal, ale o to víc se pak snažil. Intervaly jsem počád musela hlídat já. Na spolehlivo (tzn, že hlásil on a já na to mohla přestat myslet) byl bez plen ve 20 měsících, po 2 měsících od odložení plínky.
Dceru jsem od mala přebalovala po každém vyčurání, takže si zachovala 60-120 minutové intervaly čurání, nestala se inkontinentní, takže ovládala svěrače fakt od furt. V 10 měsísích byla bezpečně bez plen, čurala do záchodu, když se jí chtělo, začala se dožadovat pozornosti a kňourat, až mi to došlo a dala jsem ji vyčurat - podržela nad záchodem, ona se vyčurala a bylo hotovo. Pak při růsech zubů to začala sabotovat a vrátila se ve 13 měsících do plenky, teď ve 14 měsících začíná chtít na nočník, ale vyčurá se až "pak". Do záchodu chce tak v 50%. Stále u ní dodržuji přebalení po vyčurání - mokrou plenku "hlásí" sama, začne se za ní tahat. A to jak jednorázovku, tak látkovou, nemá to vliv. Prostě má spojení "vyčurala jsem se, chci čistou plínu". Mimochodem, v jednorázovce má mokřejší zadeček, jak v kapsovkách s polyesterem, takže v látkovkách mu určitě větší komfort sucha, než v jednorázovce, tím jsem si jista a vliv na její nočníkování nevidím.
Abych ten elaborát nějak ukončila - po dvou dětech si myslím, že tělesnou čistotu je potřeba pomoci dětem udržovat od miminka, ne je naučit dělat potřebu do plen bez ohledu na čistotu a pak po nich náhle čistotu vyžadovat, ale být důsledný od počátku. Krom toho, že mi to přijde vysoce humánní a logické, je to i efektivní, co se odplenkovávání týká.