Tohle mi v souvislosti s šátkováním vrtá hlavou - spousta lidí nosí děti v podstatě od narození ve svislé poloze, měla bych obavy nikoli z vlivu na kyčle a bederní páteř, ale hlavně na krční páteř. Děti mají velikou těžkou hlavu a není přece nutné komukoli vyvětlovat, že novorozeně neudrží vzpřímenou hlavu. I když mu jí podepřeme, tak dosáhneme toho, že si nezlomí vaz, ale na krční páteř to musí být strašný záhul. U nás v rodině se problémy s krční páteří vyskytují docela dost, i já jsem kvůli tomu byla 2x na nemocenské. Můj šéf má kromě silných bolestí taky problémy se srdcem, párkrát do roka zkolabuje a skončí v nemocnici - všechno od krční páteře.
Já bych z toho měla strach takhle nosit dítě.
V těch rozvojových zemích ty děti taky nosí hlavně při přesunech, na poli je matka sehnutá a dítě na ní spíš leží a doma si ho taky určitě často odloží. Navíc v těchto zemích mají pak ty děti celý život dostatek pohybu, takže si to asi lépe kompenzují než my s naším věčným sezením. A ještě další věc je, jakého věku a v jakém zdravotním stavu se tam dožívají. Tipuju, že na tom budou podobně jako naše praprababičky, čili shrbená stařenka není paní přes 70 let (jak je tomu dnes u nás), ale pod 50