Přidat názor k porodnici Nemocnice
Měl jsem možnost účastnit se v krnovské nemocnici porodů obou našich dětí. První proběhl ještě v původních prostorách krnovské porodnice, druhý pak v provizoriu. Zážitky a pocity jsou vzhledem k věku dcery poměrně čerstvé. Průběh i okolnosti porodu byly v obou případech různé, nicméně jsme se ženou přišli k porodu, na rozdíl od pisatelky prvního příspěvku, náležitě připraveni a poučeni. Poučení se nám dostalo jak v průběhu těhotenství od sestry gynekologické ambulance lékařky, kterou má žena navštěvuje, tak od porodní asistentky v době těsně před porodem. I ve stísněných prostorách se nám porodní asistentka snažila maximálně vyjít vstříc a nabídla nám všechny dostupné pomůcky a prostředky.
V průběhu samotného porodu jsem se snažil svou ženu podpořit alespoň psychicky. "Protrpět" si ho musela bohužel sama. Po přestřižení pupeční šnůry asistentka ihned přiložila dceru k matce, která tak byla za způsobenou bolest "odměněna". Poté jsem s dcerou absolvoval kolečko na novorozeneckém oddělení - první mytí, měření a vážení. Na porodním sále se mezitím lékař a sestry věnovali mé ženě. Po návratu z novorozeneckého oddělení jsme všichni tři na porodním sále ještě strávili téměř hodinu. Personál se nám snažil ponechat co nejvíce soukromí, abychom se z příchodu dcery mohli společně radovat. Následně se naše cesty rozešly - dcera byla odnesena do inkubátoru na novorozenecké oddělení, já se odebral domů a žena na pokoj, kde si odpočala a nabrala síly pro dny příští. Ale odpoledne jsem již byli všichni opět spolu - tentokrát včetně našeho prvorozeného syna. Dcera již od té doby byla stále s maminkou.
Všem maminkám, i tatínkům, kteří by si možnost asistence u porodu neměli nechat ujít, mohu krnovskou porodnici pouze doporučit. Věřím, že provedená přestavba oddělení ještě více přispěla ke zlepšení prostředí, kde přicházejí na svět naše děti. A v případě, že se rozhodneme pro další dítě, využijeme tohoto prostředí znovu i my.
Předchozí