Tak za prvé pokud chceš opravdu kamaráda zapomeň na papouška ze zverimexu ...
Určitě a jedině si najdi přímo chovatele - a mládě si vem jedině ručně dokrmené. Trvej na tom, aby ti chovatel ukázal, že pták je na člověka zvyklý (tzn. nechá se od chovatele chytit - od tebe třeba ne když tě nezná, ale k chovateli se musí chovat přátelsky.
Pořídit si můžeš andulku - nebude až tak hlučná jako větší papoušci, naučí se většinou i krásně mluvit, a když je opravdu ručně dokrmená je to kamarád za 100Kč ...
Větší pak korela - taky se naučí mluvit, bude sedět na rameni ... finančně není taky náročná.
My máme senegálce - velikost asi jako kos .. jako jeden z mála papoušků nedělá rachot - když je spokojený tak nevydá ani hlásku ... většinou se naučí mluvit - ale je to takový menší velký papoušek - rozuměj menší vzrůstem ale chováním napodobuje velké papoušky (žere semínka přidržováním nohy, upne se většinou na pár lidí v domácnosti - u nás naše Rozárka miluje mě - manžela si zamilovala i když se ji vůbec nevěnoval - a syna moc nemusí - pohladit se od něj nedá ale jídlo si veme krásně, sama mu občas přiletí na hlavu atd. - ale co si budem namlouvat syn má 3 roky a mnohdy ji taky leká a ten papoušek není vůbec blbý.
Taky chci upozornit na to, že když si ochočíte papouška nesete zodpovědnost asi jako za psa - prostě nesnese být sám, musí se mu člověk denně věnovat - nejde to nechat ptáka jen tak v kleci - to prostě nejde. Ten papoušek jak se jednou ochočí tak pak bez páníčka strašně trpí a nejdnou se stalo, že si pták vyškubal všechno peří a zemřel žalem jen kvůli nezájmu.
Z těch velkých pak Kakadu a žako - ale jsou hodně hluční - navíc hodně prašní a dělají veliký binec kolem klece. A nemalá je i cena za ně (žako kolem 20 tisíc .. .a klec pro ně dalších min. 5 tisíc ... )
Za senegalce jsem dali 5000Kč ale teda dají se sehnat i za 3500Kč. My dali sice víc, ale opravud od chovatele, který tím žije .. ptáci jsou jeho miláčci, dokrmuje je už od 2.dne vylíhnutí co dvě hodiny a opravdu jsem měla 4 dny ruku v kleci a Rozárku jsem si získala na 100% opravdu po těch 4 dnech co jsme ji měli doma. Přiletí na zapískání - mazlí se - oklovává rty a ucho, krade nám jídlo z talíře ... a taky blbě kouká když si dovolíme jít někam bez ní
.... a taky jedna výsada senegálců - občs při hře se překulí na záda s burákem a hraje si ... stejntě tak si ji položím na kolena na záda a drbu ji na bříšku a ona drží a my se jen smějem
Takže za mě - zlatá střední cesta je papoušek senegálský a hned od začátku seznamovat se všema doma aby si pak moc nevybírala s kým bude a s kým nebude kamarádit ..ale stejně to bude jako u každého zvířete, že si vyloženě někoho oblíbí.