Uff.. dobrá, chemik Ali do toho vnese trochu jasno. Mýdlové ořechy obsahují saponin, tedy némlich to samý jako mydlice lékařská. Vyrábělo se z ní dříve "mýdlo" ořechů je tedy třeba dát víc než píšou, ale zase stačí na zapocené, zaprášené, prostě na relativně čisté prádlo. Jak se pěstují a dováží? No pěstování netuším jak moc je eko fair trade, ale hádám, že to sem nelítá, ale jezdí lodí. I když, kdo ví. Zase tolik to neřeším. Je zajímavé, že antieko rýpalové neřeší to, že kdeco se k nám dováží.. no nic.
Perkarbonát sodný má Tuli v obchodě, na váhu, vyjde nejlevněji. www.tulenik.cz
Používá se buď k prádlu do pračky na 60°c, nebo se dělá bělící roztok a do toho se prádlo namáčí /skvělý se solí na skvrny z DM/ zase do horké, a nebo se tamtéž přikoupí TAED a fachá to už od 40°C. TAED je dobře odbouratelný, dává se ho málo. PK se dá využívat i jinak...
Ocet v pracím roztoku působí jako neutralizace, bo je kyselý a prací lázeň zásaditá.
Sliz je super, akorát to oblast a tedy jakost vody, to jiné dávkování komponentů. A zanáší pračku, je třeba čistit kyselinou citronovou. Tedy v tvrdé vodě, v měkké ne. Dobělit stačí PK nebo na slunci. Je to véélmi levné a véélmi ekologické. Dlouho jsem prala v Lovele a nebo Sodasanu, ale nouze naučila Dalibora. Teď už jen slizuju. A nedávám ani ten ocet
Lakomá Barka... když už stůňu po voňavé chemii mám pidivzorky Euroního máchadla. Párkrát za rok mě to drapne.