Tak jsem se byla v pátek podívat ve Vrchlabí a rovnou jsem tam s dr. Korbelářovou (mám příšernou paměť na jména, tak doufám, že jsem ho nepopletla :o) ) probrala možnost ambulantního porodu. Problémy s takovým porodem v podstatě vychází z toho, co už jsem psala - není u nás zajištěná domácí péče. Podle paní doktorky zejména proto, že zdravotní pojišťovny o domácí péči (a to nejen v oblasti porodnictví) víceméně nemají zájem a bůhvíproč radši hradí péči nemocniční. Takže:
1. Je potřeba domluvit se se svým pediatrem, že u novorozeněte zajistí potřebná vyšetření.
a) nejlepší je přinést od něj písemné potvrzení, že se o dítě postará a zkontaktovat ho s místními pediatry, aby aspoň telefonicky měly možnost se předem spolu domluvit.
K tomu bodu zmiňovala příhodu, kterou sleduje asi podstatně víc lékařů - v současné době soud odsoudil lékařku za to, že pacienta s podezřením na tuberkulozu nechala jet na odborné vyšetření vlastním autem, místo aby ho proti jeho vůli zadržela a nechala převézt sanitou. Pacient totiž na vyšetření nedorazil a radši dál šířil nakažlivou chorobu. Tím písemným prohlášením se tedy chtějí svým způsobem jistit, aby pak nebyly vláčeny po soudech za nesplnění povinnosti.
b) potřebná vyšetření a ošetření (ty mi paní dr. neřekla, není pediatr, ale porodník - tak aspoň z hlavy z prvního porodu, snad nic nezapomenu :o) )
- vyšetření krve na štítnou žlázu (provádí se tuším 2-3 den)
- vyšetření krve na fenylketonurii (dělá se společně se štítnou žlázou)
- ortopedické vyšetření (na základě pohovoru s matkou a prohlédnutí dítěte lékař (ne)doporučí široké balení, a pak se s ním uvidíte až při UZ kyčlí - to je zhruba někdy mezi 3 a 8 týdny)
- UZ ledvin
- ošetření pupíku
- kalmetizace (očkování TBC - mezi 4. dnem a 6. týdnem)
- sledování příp. rozvoje novorozenecké žloutenky (rozvíjí se většinou druhý až třetí den)
- kontrola přibývání na váze
Paní doktorka říkala, že mívají problémy zejména s pražskými pediatry, kteří nelibě nesou, když třeba rodiče v porodnici požádají o odklad očkování a oni ho pak mají miminku zařídit... Takže opravdu je potřeba se domluvit s vaší pediatričkou, jestli je ochotná vyšetření zařídit... a taky je dobré se zeptat, zda třeba kvůli nim nebudete muset putovat po všech zdravotnických zařízeních v okolí, protože ve specializované laboratoři vám naberou krev, v nemocnici udělají sono, v kalmetizačním centru oočkují... To druhé už je rada ode mne, ne od paní doktorky :o)
2. Je dobré být domluvená např. s porodní asistentkou, která by vás chodila kontrolovat domů.
Pomůže vám vychytat případné problémy třeba s kojením nebo s miminkem. Tady paní doktorka upzorňovala, že je rozdíl, jestli v Holandsku přijde sestra k rodičce na několik hodin denně nebo u nás na deset minut - zcela logicky se za tak krátkou dobu nedají vysledovat všechny problémy třeba v technice péče o dítě, takže myslím, že je dobré se předem domluvit, jak budou kontroly probíhat, jak často a jak dlouho se vám bude sestra - PA věnovat...
3. Ale hlavně musíte věřit sama sobě, že to zvládnete.
Asi je nesmyslné utíkat z nemocnice jenom proto, že nemáte nemocniční prostředí ráda, když jste třeba jinak vnitřně nejistá a obáváte se, že sama péči o miminko určitě nezvládnete.
Tohle všechno samozřejmě platí v případě, že je s děťátkem i s vámi všechno v pořádku.
S.
Předchozí