Přidat odpověď
Ahoj, my pečeme tyto:
Perníčky
65 dkg hladké mouky
25 dkg moučkového cukru
2 kávové lžičky sody bicarbony
3 lžičky rozemletého perníkového koření
perníkové koření:
hřebíček, skořice, nové koření, fenykl a badyán – vše rozemlít nebo rozdrtit nejlépe až před přípravou těsta, aby vůně byla výraznější
do směsi z mouky udělat důlek, do něj rozbít 4 celá vejce a přidat 10 dkg rozehřátého medu a 5 dkg rozpuštěného másla
- vše dobře promísit a uhníst v těsto
- hned můžeme na válu vyválet asi 3 mm (dle starých receptů na výšku stébla slámy) vysokou placku
- vykrajujeme pomocí vykrajovátek nebo dle předem připravených a vystřižených tvarů na čtvrtce
- klademe na vymaštěný plech se značnými mezerami
- troubu nejprve rozpálíme na maximum, pak pečeme na poloviční výhřev asi 7 minut
- za horka perníčky potíráme vajíčkem a necháme na rovném podkladě vychladnout (já potírám před vložením do trouby), tmavší barvu perníčků lze docílit přidáním kakaa do vajíčka na potírání
poleva:
ušlehat 1 bílek, pak přidat 14 – 20 dkg moučkového cukru (dle velikosti bílku), 1 lžíci solamylu, 1 – 2 lžíce přecezené citr. šťávy – tu podle hustoty polevy
- zdobíme pomocí mikrotenového sáčku s ustřiženým růžkem
Předchozí