Nám atop začal asi ve 2 měsících flekama, které svědily, na krku a na tvářích, zabrala na to Holtova mast, pak se mu ekzém přesunul do kožních záhybů, hlavně pod kolínka a na kotníky, teď v 16m už mívá fleky po celém těle, ale v kožních záhybech už ne. Atopický ekzém léčíme komplexně na alergologii, protože právě AE je úzce spojen s alergiemi. Koupeme v Linole, mažeme Excipialem, navíc máme ještě kortikoid (Locoid), kterým ty fleky mažeme, ne pořád, ale jen, když se objeví, aby se zamezilo jejich zhoršení. Navíc jsme dostali jako prevenci rozvoje astmatu histaminikum, které syn denně užívá. Teď jsme vysledovali, že ekzém mu zhoršují některé mořské ryby. Taky se tento ekzém zhoršuje v zimním období. Nesmí se na holé tělo oblékat chlupaté a dráždivější oblečení (např. vlněné, fleesové, apod.). Při praní je také dobré pokud používáte spec. prací prostředky a opakovaně máchat (nestačí máchat jednou v průběhu pracího cyklu, ale několikrát cyklus vrátit k máchání). Každý může mít průběh trochu jiný, je třeba vysledovat co AE zhoršuje a předcházet tomu. Jo a taky jsem se dohadovala s naší pediatričkou, vůbec mě neposlouchala a tvrdila mi, že to AE není, pak jsem to nevydržela, sama jsem šla na kožní a tam ho samozřejmě potvrdili
.