A byli jste už u zápisu ve škole?Třeba na to budou mít tam jiný názor. Já řeším úplně stejný problém, mám dvojčata naroz. 10/2003, narodili se velmi předčasně (ve 26.týdnu), k zápisu jdeme zítra. Prakticky vše děti dohnaly, na logopedii docházíme, ale větší problém s řečí jako řešíte třeba vy, nemáme. U nás je spíš dilema - naše dětská dr. mi doporučuje ještě rok odklad, aby ještě více dozrály (že není kam spěchat), jsou hodně drobní, syn je hyperaktivní, dcerka občas nesoustředěná. Svůj start do života měli opravdu těžký a to, jak na tom jsou dnes, je zázrak, jsou šikulky. Okolí (bohužel pro nás) to samozřejmě hodnotí tak, že třeba nevidí problém v tom, proč by nenastoupili teď, že jsou šikovní. Ale absolutně nemají potuchu o tom, co to je, když se děti takhle brzy narodí. Tady na rodince je hodně maminek, které mi to určitě potvrdí. V roce neseděli, nelezli, nechodili, vážili 6.10kg a 6.20kg. A to vůbec nemluvím o rizikách, které nám hrozili, nemocemi+operacemi, kterými si prošli atd.Postupem času své vstevníky dohnali, ale měli vše těžší, jakoby "vydřené". A právě to mě na tom mrzí, že si to okolí neuvědomuje. Narodili jsme se 5.10 a přitom termín porodu jsem měla až 8.1., nemocnici jsme opouštěli 15.1. při váze 2.10 a 2.15kg. Promiňte, že jsem se více rozepsala a odbočila, ale chtěla jsem tím říct, že nemůžeme přeci koukat na okolí, co tomu řeknou ostatní, že už jsou třeba věkově starší, ale musí člověk zvážit a potom rozhodnout, co je pro dítě lepší. My jsme to prozatím vyřešili tak, že jsme se s paní ředitelkou v ZŠ dohodli, že pokud zítra u zápisu dopadneme dobře, i tak si necháme ještě zadní vrátka a rozhodnutí padne v květnu či červnu. Děti do té doby mohou udělat ještě velký krok dopředu, mohou ještě více uzrát. Chtěla jsem si je ještě před zápisem nechat zhodnotit v PPP, ale bylo mi naším psychologem doporučeno, abych s vyšetřením počkala a objednala je právě až na květen, že je ještě čas a děti se mohou zlepšit. Což můžu potvrdit, syn udělal během půl roku neskutečný pokrok dopředu, od posledního vyšetření u psychologa. Tak uvidíme, jak se nakonec rozhodneme a co mi poradí, ale mám také jako vy, velké dilema. Nejraději bych to měla rozhodnuté hned
. Nevím přesně, jak se rozhodnout. Uvidíme i zítra, jak dopadne zápis. Ještě jednou se omlouvám za "román"