| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Otázka pro věřící: kdy se modlíte za nevěřící, kdy se modlíte před nimi (nahlas); jak řešíte otázku vhodnosti takových modliteb?

A otázka pro nevěřící: jaké (hlasitě pronášené) modlitby jsou pro vás ve vaší přítomnosti přijatelné, jaké ne?

Abych začala vlastním vnímáním, tak u mne je to takhle:

Například modlitba u jídla. Tu bych chtěla zvládat, ale nezvládám; jen málokdy se zmůžu i na prosté poděkování a hrozně mě to štve; je to jistá tréma, že to bude nepříjemné těm, kdo se mnou u stolu sedí (i doma jídám s nevěřícími). To ovšem považuju za svou prohru :-(

Pak jsou modlitby, aby mí blízcí či jiní nevěřící uvěřili nebo aby pochopili něco, co vnímám jako špatné. Takové modlitby pronáším zásadně v duchu, případně v úzkém křesťanském společenství; je to pro mne důležité, ale modlit se před nimi o tuto věc by si IMHO vysvětlili jako projev nadřazenosti a jejich uvěření bych tím tedy nepomohla (samotnou mne podobné činy vždycky nadlouho odradily, než jsem uvěřila i já, pomalu, bez podobných modliteb).

A pak jsou situace, kdy se třeba nevěřící kamarádce děje něco zlého, kde už možnosti věcné pomoci selhávají; tam obvykle řeknu jako výraz podpory, že se budu za něco či někoho modlit, výjimečně vyslovím i krátkou modlitbu... Dřív byly pro mne i podobné situace "za" hranicí, ale pak jsem postupně došla k názoru, že to snad není vnímáno jako nadřazený pokus spasit někoho, kdo o to nestojí, ale jako pokus pomoci někomu vším, co dokážu...

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.