Po mém nástupu do nemocnice v Havlíčkově Brodě jsem byl velice mile překvapen přístupem celého zdravotnického personálu k rodičkám,nastávajícím maminkám.Velice si vážím příjemného a milého přístupu porodních asistentek a lékařů.Myslím si,že v tak emotivním a pro všechny zúčastněné důležitém okamžiku,jako je porod,je nezbytný individuální a vysoce profesionální přístup.Sám jsem byl u porodu svého syna a dovedu si představit jak by mohl zasáhnout nešetrný přístup k nastávající mamince a jejímu partnerovi.
Velice si cenním všech alternativních metod vedení porodu,které jsou v této porodnici užívány.Nejsem zastáncem porodnictví z doby minulé,kdy rodičky byly nuceny pouze ležet a rodit směly pouze na porodnickém stole s nohami upoutanými nahoře.Vítám porody na lůžku,přítomnost partnera u porodu je pro mne samozřejmostí a to vítanou.Vždyť my,pánové by jsme měli vidět,jak je porod krásný a zároveň težký a vyčerpávající.Samozřejmě,mohou se vyskytnout situace,kdy hrozící nebezpečí pro rodičku či miminko nás porodníky nutí zvýšené hlídání maminky a určitá omezení pro maminku,ale tato situace vždy je a bude dopředu pečlivě vysvětlena.
Máme zde na porodním sále i porodní vanu a je možné na přání maminky strávit část porodu ve vodě.Píši úmyslně část porodu,protože bohužel v naší republice zatím legislativa nepokročila tak daleko,aby porodníkům a maminkám zákonně ošetřila tu vlastní část porodu do vody-porod.Přesto ale mohu vodu doporučit,protože v průběhu porodu uvolňuje porodní cesty a tím i částečně zmenšuje bolesti.Zároveň vám nabízíme i možnost epidurální analgesie u porodu,v rámci dostupnosti lékařského týmu ARO.Toto je metoda,kdy se do oblasti páteřního kanálu injekcí aplikují léky tlumící bolesti u porodu a uvolňující porodní cesty.Tato metoda je v zemích od nás na západ a speciálně ve skandinávských zemích velice rozšířená a bezpečná jak pro maminku tak pro miminko.
Jak lékaři,tak porodní asistentky pracující na tomto oddělení se dále vzdělávají a snaží se tak získat a poté využít těch nejmodernějších postupů a přístupů používaných v porodnictví.
Myslím podle porodnic,které jsem měl možnost poznat,ať osobně či z vyprávění z různých koutů naší republiky,že porodnice v Havlíčkově Brodě patří mezi nejlepší porodnice v této republice a to i z hlediska statistik,které jsou každoročně vydávány ministerstvem zdravotnictví a ÚZIS.
Pana primáře Kestřánka si velice vážím a chtěl bych mu touto cestou moc poděkovat za vše co na tomto oddělení udělal.Zůstavá za ním veliký kus poctivé práce.
Závěrem bych vás rád pozval na prohlídku naší-Vaší porodnice,kde je možné se podrobněji informovat a my vám rádi odpovíme na dotazy a samozřejmě vás zveme k porodu vašeho štěstí.
S přáním hezkého dne
Oldřich Eliška
gynekologicko porodnické odd.H.B.
Předchozí