Přidat odpověď
Údajně by mělo stačit mít z jazyka státní zkoušku, vystudovanou vš a pedagogickou způsobilost. Plná kvalifikace pro jazyk to asi není. Koukal jsem na inzerát, na jednom učilišti v Praze nabízeli 16-18 tis., asi by bylo i něco k tomu, ale stejně. Přijde mi zbytečné 5 let studovat, když člověka zaplatí jak skladníka.
Na zš i sš učí např. dosti inženýrů, mj. jazyky nebo matematiku. Přitom nemají ani odborné vzdělání a pedagogické mají jen doplňkové. Pokud má někdo na jeden předmět řádnou aprobaci, tak je plnohodnotný učitel na 100% - z hlediska zařazení v tabulkách. A další předmět, to možná není, ale plat dle toho nastavený nemá.
Bc. studium učitelství jazyka (natož Mgr.) není moc praktické. Jazyk člověka nenaučí, resp. jazyk se lze naučit i v Česku s menší časovou investicí - soustředěním se čistě na jazyk a ne na nějakou literaturu či různé teorie. Může být dobré pro toho, kdo chce mít nějakou vš. Kdo už ale diplom má, tak mi to přijde zbytečné.
Když člověk má jedno učitelské oprávnění, tak lze absolvovat rozšiřující studium na další předmět. Pro zš to bývají 2 roky, na sš další rok. Sice se něco platí, ale studovat plný Bc obor (a třeba dojíždět), to vyjde dráž.
Předchozí