Zdravím všechny a děkuji za komentáře.
Abych dodala pár slov na vysvětlenou. Hlavním tematem článku neměla být oprávněnost a správnost tzv. rutinních zákroků u porodu. Četbou diskuzí tady na rodině jsem (možná nesprávně) dospěla k názoru, že mnoho rodiček tyto zákroky považuje za neopodstatněné a možná i pro průběh porodu škodlivé. V souvislosti s tím byly lékaři nařčeni ze zkostnatělosti, odmítání nových poznatků a neochoty přijmout nové trendy. To vše může být pravda, ale myslím si, že v tomto případě to není jediný důvod. Podle mě v tom skutečně sehrává dost podstatnou roli také ekonomika. Stejně jako jiní diskutující, i mě bylo nejednou lékařem naznačeno že v některých případech skutečně není blaho pacienta na prvním místě, ale právě platby od pojišťoven. A nemusí se to týkat jen porodnic - i na jiných odděleních vám naordinují úplně zbytečné léky, nebo vyšetření...
Já byla dokonce v nemocnici lékařem přesvědčována, že místo jedné banální operace (na kterou jsem byla odeslána) je nutné provést operace dvě! Zajímavé, že v jiné nemocnici s tím problém nebyl.
Předchozí