Myslím, že těmito úkony se lékaři kryjí. Aneb udělali jsme vše co máme předepsáno.
Myslím, že nepomůže změna ekonomická, protože problém je právního charakteru. Kdo má zodpovědnost. Buď si vše rozhodne rodička a nese zodpovědnost a nebo je to na lékařích, ale nelze jí rozdělit, protože kdo by pak nesl odpovědnost za případnoé neštěstí.
Já osobně to vidím tak, že pokud se rozhodnu rodit v porodnici a seznámím se předem jak to tam chodím, tak souhlasím i s těmi případnými rotinními zákroky, pokud by mě to nevyhovovalo, měla bych mít možnost rodit tam kde to uznám za vhodné a odpovědnost za špatné rozhodnutí je na mě.
Osobně ale nechápu nekončící diskuse na toto téma.
První porod skončil CS a tedy holení jsem potřebovala opravdu jinde, ale u druhého, bych se bez nástřihu prostě neobešla. Klouček byl jako buk. A nedokážu si představit, jak by mě během kontrakcí teprve holili.
A následné šití, o kterém jsem četla horory, jsem naštěstí nezažila. Lékař totiž použil tskové umrtvení, že jsem cítila pouze a jen jeden jediný steh. Myslím, že šlo o pudendální anestezii. Injekce vedená speciální zahnutou jehlou směrem ke kostrči. Nejsem ale odborník a po porodu jsem už na to nevzpomněla.
Klystýr jsem uvítala. Nechtěla bych aby ze mě během stahů odcházela stolice po troškách.
Myslím, že všechny zásahy mají pro a proti. A ještě o té době strávené na porodním sále. První porod jsem si fakt užila a nikdo mě nevyháněl, to já už chtěla končit. Jenže sym byl obří a ven musel jinudy. Díky tomuto zážitku jsem byla vděčná, že můj druhý porod byl hladký a rychlý i díky těm zásahům. Dokonce tak hladký, že bych si ho i zopakovala, kdybc¨¨ych ještě chtěla mít další potomky.
Předchozí