Přidat odpověď
Eeko,
samozřejmě ta definice byla zjednodušená, ale ono to platí i tak, že se tím jiným člověkem stal pro mne - reálně mohl zůstat stále stejný. Zkrátka lidé se berou v době, kdy se nějak vidí a nějak vnímají. Většina vztahu je o projekci a očekávání. A ty se buď naplní nebo nenaplní. Ano, můj exmanžel např. je pořád stejný jako vždycky byl, jen se změnily okolnosti, například se nám narodil syn, a v rámci těch jiných okolností zkrátka už pro mne nebylo akceptovatelné setrvat s ním v partnerském svazku.
Každý se určitým způsobem mění, protože se dostává do nových situací a rolí. A vztah buďto tyhle změny ustojí nebo neustojí. Zakladatelka v podstatě popsala hodně obvyklý problém ve vztazích - ona už do něj není tak zamilovaná jako byla dřív, mají děti, takže žijí zřejmě víc praktickými, provozními záležitostmi. No a teď se někde objevuje kamarádka, která s manželem ty provozní problémy nemá, která ho může obdivovat, smát se jeho vtipům, který jsou pro manželku už fousatý a nezajímavý...
Já mám tohle jinak. Pro mne jsou právě ty osobní věci daleko důležitější než provozní. Když mám chlapa ráda, tak mu nikdy nepřestávám dávat najevo, jak je vtipnej, mužnej, sexy apod. Mně je totiž úplně jedno, kde nechal ležet trenýrky nebo že nekoupil cestou z práce toaletní papír. To jsou malý věci. Ovšem za podmínky, že v tom vztahu plní funkci, kterou očekávám. Že do něj taky něco dává. Ve chvíli, kdy já pořád dávám a druhej jen bere odcházím. A ten chlap to může cítit stejně, protože v okamžiku, kdy si přestane připadat jako samec, vtipálek, obdivuhodná a milováníhodná osobnost a chce se od něj, aby byl zásobovač, živitel, chůva apod., připadá si degradovanej. Vzhledem k tomu, že jsem v obou manželstvích byla v roli toho ekonomicky silnějšího si to umím dost živě představit - protože jsem se cítila přesně stejně. Byla jsem jen ten, kdo donese peníze, zařídí, aby bylo v lednici žrádlo a zaplacený složenky a jako člověk jsem neexistovala. Exmanželovi bylo fuk, že bych třeba chtěla jít do kina, nikdy neudělal ani to, že by z obchodu přinesl nějakou drobnost, kterou mám ráda, že by mne něčím milým překvapil. Byl ze mne inventář. Proto jsem šla od toho. A úplně chápu, že chlap, který si tak v manželství připadá se začne vykecávat s kamarádkou a hledat si to "sebeurčení" někde jinde...
Předchozí