V úvodu musím upozornit, že mé hodnocení porodnice je hodnocení z pozice příznivkyně přirozených porodů!
Ve Vrchlabí jsme porodili naše 1., 2. a 4. dítě. V době porodu našeho 3. dítěte byla vrchlabská porodnice bohužel zavřená. Nicméně jsme tím alespoň získali možnost srovnání. A teď, když se nám ve Vrchlabí 4.11. 2010 narodil čtvrtý syn, můžu říct, že ačkoli ona jiná porodnice, kde jsme rodili minule, nebyla vůbec špatná (obvzlášť ve srovnání s tím, co slyším o „běžných“ porodnicích) a dokonce je známá jako „druhá přijatelná po Vrchlabí“, zůstává pro mě vrchlabská porodnice porodnicí jiné galaxie.
Obě porodní asistentky, které nám pomáhaly, stejně jako pan doktor přítomný až v úplném závěru a velmi decentně vyčkávající stranou (téměř tam nebyl
), byli naprosto úžasní. A přestože závěr porodu byl docela obtížný (syn měl 4,68kg), s pomocí a povzbuzováním PA jsme jej nakonec úspěšně zvládli.
Ale bez výjimky všichni, koho jsme na oddělení gyn. – por. nebo novorozeneckém potkali během následujících několika dní pobytu, byli skvělí. Milí, vstřícní, přístupní diskusi. Vrchlabská porodnice dokazuje, že opravdu LZE omezit nemocničí rutinu ve prospěch poskytnutí prostoru matce a dítěti. Na oddělení vládne neuvěřitelný klid, rušeni jsme byli minimálně, neexistuje,že by vám dítě někdo odnesl s vysvětlením, že ho berou na vyšetření apod., všude jdete s dítětem.Což jsem skutečně ocenila právě až v rámci možnosti srovnání s během stejného oddělení v jiné nemocnici.
Jediné, co by se dalo vytknout, byla skutečnost, že se na začátku listopadu (a počasí bylo opravdu sychravé) netopilo. Chápu, že nemocnice musí šetřit kde se dá a objektivně uznávám, že pro běžného pacienta musí být stálý čerstvý vzduch (mirkoventilace u nových oken) a NEPŘETOPENO (jak jsem byla zvyklá z nemocničních návštěv) velmi příjemným prostředím. Bohužel oddělení novorozenců vyžaduje podle mě poněkud jiné podmínky. Jednak novorozenci nejsou schopni termoregulace a jednak je každou chvíli musíte převlékat, přebalovat apod.
Nicméně, kdybych mohla volit znovu, bez jakýchkoli pochybností volím Vrchlabí, i když to znamenalo, že jsme museli podstoupit náročnou cestu z jižních Čech a po porodu pak zpátky.