Jelikož mám i o 2 roky starší dceru (Nelu), tak se nevyhnu srovnávání. Musím říct, že ona byla v 18M šikovnější, než je Mareček. Jeho slovní zásoba je pouze: mama, tata, Ne (Nela), Bá (Bára) - pes, bába, ha (hají) nebo haló (telefon), ty (tyčinka). Jinak ukazuje na daný předmět či zvíře a říká "hrrch", tak nějak to vždy vyzní. Samozřejmě nám u některých zvířátek dokáže říct, jak dělají (bů, bé, mé, haf, mňau,...), ale zdá se mi to málo. Nela už spojovala do vět a dalo se s ní docela dobře dorozumět. I když se snažíme malému vše pojmenovávat, tak je to stále bez úspěchu. Prostě nemá potřebu mluvit. Na druhou stranu je z něj šikovný "horolezec" a já abych měla oči i na zádech, aby náhodou nespadl z opěrky křesla či stolu, na který vystoupal.
Taky hrozně rád vysává, i když se ještě nedávno vysavače bál. Stejně tak má strach z velkých zvířat, když se k němu přiblíží, z masek a oblečení, které u nás normálně nevidí (např. mě nepoznal v kabátu s kožíškem okolo kapuce a čepici) - plakal a plakal a nebyl k utišení. Prostě ze všeho nového, např. aktuálně i ze sněhu a ježdění na bobech či sáních. Jsem z toho trochu zklamaná. Jinak je taky moc šikovný. Dokáže do hrnce od Fischer Price dát bez pomoci všechny tvary (jen se srdíčkem má trošku problémy). Navíc docela obstojně stříhá nůžkami, když může používat obě ruce.