Považuji se za zodpovědnou matku, a právě proto se ptám a zjišťuji a nechávám se informovat. Po zjištění, že lékaře vůbec nezajímá případná kontarindikace a vyšší riziko následné nežádoucí reakce u dítěte, jsem se rozhodla nenaočkovat dceru proti VHB a jsem rozhodně pro nepovinné očkování.
Důvodem je, že každý rodič zná své děti a jejich reakce nejlépe a jaksi rodičovská láska a péče v tomto případě platí více než nezájem lékaře a jeho sdělení, že si myslí, že se asi očkovat může.
V tomto okamžiku stojím před rozhodnutím: mohu být trestána za nedbalost, když nedám dítě očkovat a "neposlechla" jsem nařízení lékaře, nebo bych mohla být trestána pro nedbalostní trestný čin v případě, že vím o možných nežádoucích účincích vakcíny a přesto bych k tomuto očkování dala souhlas. Jinak mé děti očkované jsou, ovšem v případě VHB měla syn nepěkné reakce - lékař netušil, zda by to mohlo být z očkování a také se tím nikdo nezabýval. Toto je hlavní důvod, proč zodpovědní rodiče žádají informace a dobrovolnost očkování.
Předchozí