A napadlo Vás někdy zamyslet se trochu nad těmi ostatními matkami, které vedle Vašeho ADHD dítka mají to své? Já jako kantor mám ve třetí třídě 29 dětí, z toho 3 děti mají ADHD plus další přídatné diagnozy. Jeden chlapec se projevuje neskutečnou agresí.. například přestávky jsou horor hlavně pro mne, neboť zodpovídám za všechny ty děti, ale mé síly, energii a vše ostatní pohltí zejména tento jeden jediný chlapec s ADHD.. hlídám, motivuji, zabraňuji , zaměstnávám, vymýšlím možné i nemožné.. jen abych předešla neštěstí, které je skoro na denním pořádku - nedojdu si na WC až po obědě. Ve třídě se nemohu věnovat všem dětem, protože mě tito tři zejména ten jeden tedy naprosto pohltí a zaměstná.. Je jen málo vyučovacích hodin, kdy to celkem ujde.. resp. není problém na spadnutí. V hodinách nelze zavtipkovat, neboť jakýkoliv žert, smích strhne tohoto žáčka v něco neskutečného - válení po zemi, řev, krkání, apod. Trvá pak poměrně dlouho než se zklidní. Práce ve skupinách, jindy tak přínosná a motivující je zde taky nevhodná.. vše bortí, může ublížit - ubližuje, kazí.. A když ho separuji, či dám náhradní práci.. též se to většinou nesetká s úspěchem.
A teď?? Teď poraďte vy - citlivé maminky, pro jejichž děti nemá pochopení škola, učitel, okolní matky.. Skutečně - poraďte. Moc ráda si vyslechnu přínosný názor. Nedostal se mi doposud odnikud a to jsem po něm pátrala nemyslím si, že málo. Dle mě je totiž naprosto nevhodné zařazovat tyto děti do škol, kde je větší počet žáků. Pro blaho jednoho dítěte s ADHD je okolních 28 omezovaných a to dost. Připomínám, že v této třídě jsou další dvě děti s ADHD a je to v pohodě.. ono totiž není ADHD jako ADHD.
Předchozí