Tak já článek chválím a myslím, že každá maminka by si měla nastudovat problematiku plen a ne jen slepě používat, to co používají skoro všichni a neodsuzovat někoho jako přechytrého a podobně. Proč sem nemůže maminka napsat, jak to dělá ona. Kdo to tak nechce dělat, tak ať si to dělá po svém, ale tyto ostré názory k článku mně zaráží.
V žádném případě látkařky neperou zaschlá hovínka - ono totiž existují separační pleny, které se snadno vyhodí do WC a plenky se namáčí do kýblíků třeba se solí na skvrny či jiným roztokem, který pracné mydlení a pod. udělá za nás. Jinak nejvíc práce je s pokakanýma plinkama, ale v dnešní době existuje spousta vychytávek usnadňujících moderním ženám a ne jen jim práci.
Jinak já sama prala tak jednou za2 dny a spíš každy den, protože se mi taky sešly 2 a jednu dobu i 3 děti a byly extrémě učuraní a ukakaní....
Ale látkovky jsem nepoužívala vždy - první dítě jsem měla do roku jen na klasických čtvercových plenkách našich maminek + nově koupené, na noc a cestování používala papírové. 2. dítko mělo látkovky jen týden a třetí vůbec - až po závažném onemocnění v 8. měsíci močových cest jsem se rozhodla okamžitě látkovat a vyzkoušet moderní plenky. Ze začátku to pro mne byla španělská vesnice - názvy plenek, co na co atd. a nakonec jsem látkovala všude - v noci, na cestách s moderníma vychytávkama moderních plen, kdy zadeček díky třeba flecové vrstvě zůstává v suchu a díky třeba bambusu udržuje tekutinu v sobě a nepropouští zpet na pokožku apod.
Některé naše mamiminky opravdu mívaly problémy s opruzeninama i přes látkovcé plinky, ale bylo díky igelitové neprodyšné vrstvě, která se vkládala do poslední vrstvy plinky, aby neprotíkaly a tak se zadeček přï chvilce nepozornosti snadno zapařil atd.
Pro některé maminky jsou papírové plenky výhrou, ale i tak by neměly dítě nechávat v plence, až do "balíku" a opravdu často přebalovat byť i pocvrkanou plinku. Nesmíme pojmem zdraví rozumět jen to co je teď , že dítko nemá po papírových plenkách kožní a jiné problémy, ale musíme vidět i dále a myslet na to, abychom třeba jednou mohly být babičkama....M.
Předchozí