Přidávám velmi příjemnou zkušenost s prvním porodem v této porodnici. Velmi tuto porodnici doporučuji všem maminkám, které nechtějí typicky medicínsky vedený porod. Ale porod vedený pokud možno přirozenou cestou, ve velmi příjemném prostředí, s pomocí porodní asistentky. Tato porodnice se podle mě snaží, aby maminky u nich byly opravdu spokojené. Ve Vrchlabí byl všechen personál bez jediné výjimky milý. Je to protipól velkých porodnic, kde je to jako při velkovýrobě. Byla jsem v těhotenství hospitalizována pro údajný odtok plodové vody. Byla jsem hned vedle porodních sálů pražských porodnic U Apolináře a v Krči. Podle mě tam i personál je více zatížen a nemůže jednotlivým maminkám a miminkům se tolik věnovat i kdyby chtěl. Navíc se i v personálu vyskytovali lidé, na kterých bylo vidět, že je tato práce již nebaví či unavuje. Ve Vrchlabí jsem rodila v září 2011 na základě doporučení mé kamarádky. S přítelem jsme bydleli na nadstandardním pokoji, kterých tam mají mnoho. Není to jako v jiných porodnicích, že by to muselo být fakt štěstí takový dostat. Připadala jsem si jako na hotelu navíc se zdravotnickým servisem. Akorát jídla bylo na mě málo a moc mi nevyhovovalo. Ale myslím, že jinde to není o moc lepší. I v tom bylo výborné tam mít přítele, který chodil nakupovat. Byla i možnost si nakoupit pořádný oběd za cca 100 Kč. V poklidu jsme po počátku odtékání plodové vody a kontrakcích dojeli do porodnice z Prahy. Pro všechny případy jsme věděli, že po cestě je porodnice i v Mladé Boleslavi a Jičíně. Ale to jen kdyby náhodou… Příjem byl bezproblémový, dokonce s porodní asistentkou, která mě i navečer ten den rodila. Velmi milá, stejně jako ostatní. Porodní asistentky říkali, že tam se koncentrují ty, které rádi dělají práci o něco jinak, než v jiných porodnicích. Měla jsem sebou sepsané Porodní přání, ale prakticky vše z toho zde dělají běžně. Mohla jsem jíst, pít jak jsem chtěla. Monitor miminka jen na počátku, pak už jen dopplerem kontrolovali ozvy. Klidné prostředí pro samotný porod byl takový obývák s velkou postelí a vanou, kde mi bylo nádherně a dařilo se mi hezky i v kontrakcích být uvolněná. Do vany jsem nakonec nerodila, ale asistentky mi sami pomohli do různých poloh na tlačení. Ke konci jsem sice musela na sál a klasický porodní lůžko, ale to bylo kvůli horším ozvům miminka a potřebě kyslíku a tlačení na břicho. Dotepání pupečníku a miminko na mém břichu ponechali chvíli na mé přání. Ať teprve pak dále ošetřovali. Akorát to šití poranění bylo nic moc. Přesto velmi ráda na tuto porodnici vzpomínám, věřím, že v jiné porodnici už by pro jistotu dali do mě oxytocin kvůli slabým stahům a nebo možná někde už i připravovali kleště. Po celou dobu porodu slyšela jen pozitivní a povzbuzující slova od personálu. To považuji pro psychiku rodičky za velmi důležité. Ten o něco horší závěr porodu mohl být právě tou mylnou hospitalizací v těhotenství pro údajný odtok plodové vody, který se nakonec nepotvrdil. Tehdy do mě kromě jiného dávali veliké dávky magnézia a dalšího a navíc většinu těhotenství jsem brala vysoké dávky MNG (6 tbl. Denně), což mi jedna porodní asistentka v Praze naznačila, že se moc neslučuje s přirozeným porodem, protože děloha jako sval potřebuje pracovat - posilovat. A děťátko jsem měla veliké – 4,15 kg. Doufám, že nedovolí tuto porodnici zrušit pro malý počet výkonů. Vždyť úspěšný porod je ten, který proběhl s minimem zásahů (tedy výkonů). A to že mají malý počet císařských řezů je jejich pozitivní vizitkou. Vždyť i WHO doporučila ČR, aby snížila počty císařských řezů. Vše je o penězích a takovýto porod je bohužel podstatně lépe zaplacen pojišťovnou, než ten přirozený, bezzásahový. Prostě v řadě jiných porodnicích je to až o zbytečné přeopatrnosti, stereotypech a penězích... Doufám, že i své druhé děťátko budu rodit zde.
Předchozí