S porodem a pobytem v mělnické porodnici v květnu 2012 mám tu nejlepší zkušenost. Měla jsem tři hlavní přání resp. požadavky při nekomplikovaném průběhu porodu a všechny byly splněny: Volný pohyb v 1. době porodní bez nutnosti monitoringu vleže, svobodná volba polohy při tlačení a nepřerušovaný kontakt s miminkem.
Po porodu jsem měla dceru na břiše, obě jsme si hověly pod jednou peřinou tělo na tělo (Později při poporodním vyšetření jí byla naměřena tělesná teplota 37,2°C - krásně jsme se hřály), v přítmí a soukromí. Prs si našla a přisála se, až sama chtěla, cca půlhodinu po narození. Po dvou hodinách přišel lékař, aby dcerku, zatímco jsem šla do sprchy, za přítomnosti manžela vyšetřil na vyhřívaném lůžku vedle porodního křesla. Celá akce trvala jen chvilinku, možná 2 - 3 minuty. Pak jsem si dceru oblékla, vložila do připraveného vozíku, poděkovala, rozloučila se a zamířila s ní na pokoj.
Personál byl vstřícný, milý a komunikativní. Paní primářka se mě přišla na pokoj zeptat, zda jsem byla s průběhem a s chováním personálu spokojena a zda byl dodržen mnou sepsaný seznam porodních přání ("porodní plán"). Co jsem v seznamu vynechala, na to se během poradny nebo po porodu zeptali - zda chci vitamín K. podat per os, nebo injekčně, nabídli manželovi, aby si dcerku sám podepsal, ptali se, zda si chci miminko sama obléci atd.).
Ráda vzpomínám na pohodové kontroly u MUDr. Svobodové, na perfektní komunikaci a skvělý odhad MUDr. Šenkýřové, na trpělivost a podporu MUDr. Hrabálkové při mém hledání té pravé porodní polohy, na andělsky trpělivou a masáží mi ulevující PA Čížkovou nebo na usměvavou a úžasnou laktační poradkyni Lenku Cimlerovou.
Po porodech v Podolí a na Bulovce, kdy jsem byla spokojená, byly porod a pobyt na Mělníku porodem a pobytem, jimiž jsem byla nadšená. Schválně jsem si nechala půlroční odstup pro hodnocení - a cítím to stejně jako krátce po porodu. Pokud bych kdy měla ještě rodit, jednoznačně bych opět volila Mělník.
Předchozí