Polohu vertikální nedoporučujú hlavne preto, že nie sú dovyvinuté páteřní obratle a chrupavky medzi nimi a ak je dieťa vertikálne, tak hlavička neúmerne tlačí a splošťuje ten ešte skoro prázdny priestor medzi obratlemi - napísané polopatisticky laicky.
Ovšem je vertikální poloha a vertikální.
V Manduce je dítko i vertikálne umiestené tak, že je zaklubíčkované, tudíž tá hlávka leží na mamine a netlačí na páteř, ako pri nosení na rukách v tej "klasickej" cezramenovej polohe.
Ja malého nosím od dvoch mesiacov a doma si najprv zvyknúť nevedel, vonku bol od prvej chvílky tichučko. Chodza po vonku s ním proste inak houpala, než pobiehanie po byte. Doma bol v tom klidný jedine, keď som s ním houpavo tancovala na riadne hlasitú hudbu
![:-)](/g/s/0.gif)
))
Samozrejme šátky sú super, ale ja ich mám postavené na rovnakú úroveň, ako Manducu. Manducu som zvolila preto, že mám ešte jedno hyperaktívne staršie a nemala som čas "tanečkovať" okolo úvazov, keď som sa hnala do školky. Manducu som nasadila a bolo.
Najprv som nosila na bruchu, cca od siedmeho mesiaca na zádech doteraz - má rok a pol.