| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Co je porodní plán?

Sylvie,
takže na úvod: pokud rodíte ve zdravotnickém zařízení, je za zdravotní stav váš i vašeho dítěte zodpovědný lékař, který vede porod a nikoliv vy a váš manžel. Takže o odborné a zdravotnické stránce věci nechám rozhodnout porodníka. Jsem také profesí zdravotník, avšak nikoliv porodník a proto do této oblasti nehodlám zasahovat. Souhlasím s názorem, že můžu formulovat svoje požadavky - tady pak raději volím ústní dohodu a nechám si vysvětlit, proč to půjde nebo ne. Pokud se maminky dovolávají lidského přístupu a milého zacházení, samy by také měly volit tuto cestu a při příchodu na porodní sál v několika větách a před manželem vyjádřit svoje požadavky a nikoliv předat papír s kolonkami co chci-co můžu-co neberu, nechť je připíchnut kamsi na křeslo a podle něho postupováno. Taky jsem se nesetkala s tím, aby v dnešní době buď automaticky nebo na cílený dotaz nebylo zodpovězeno, co za lék a proč je mi aplikován.
Je racionální, sestavit si doma pro vlastní potřebu plán se svými představami a tyto konzultovat před porodem s tím kterým zařízením a pak si vybrat podle toho, kdo nejvíce odpovídá mým představám. A jak už jsem psala, pokud některé zařízení vybízí maminky k sestavení plánu a jeho předložení v písemné formě u porodu, proč ne. Ale jinak jeho další praktické využití nevidím a jak uvádím výše, k vyjádření svých přání používám raději osobní a ústní formu a dohodu ad hoc.
K problematice provozně-technické: až budou naše porodnice standartně uspořádány jako oddělené místnosti s vlastním zázením, pak můžu vyžadovat služby tytu - tatínek celou dobu se mnou, pološero, tatínek i já svačíme, hraje hudba atd, atd, po porodu jsou neomezené možnosti návštěv atd, atd.
Omezení návštěv slouží především pro ostatní pacienty, protože dokud nejsou jednolůžkové pokoje, nemusí být spolupacientům příjemné, aby kdykoliv mohl mít do pokoje přístup někdo z návštěv spolupacientů.
K odnášení dítěte po porodu jen tohle - dítě je po porodu a poté ještě v odstupu několika minut prohlédnuto pediatrem a bodováno (skore dle Apgarové), event. odsáto. Pracoviště pediatra bývá na porodním sále, několik metrů od matky, naše syny tam doprovázel tatínek, aby vše "zkontroloval".
Třebaže jsem rodila v porodnici, která není nakloněna principům přirozeného porodu, stejně pro mne porod byl nejsilnějším okamžikem, asi proto, že jsem nebyla nahlodána myšlenkou, že budu-li nastřižena, budu poškozena, bude-li mi dítě po porodu na chvíli odneseno, je to křivda na nás obou. Ale respektuji, že některé ženy mohou mít odlišný názor a pak nechť se uchýlí do porodnic typu Vrchlabí. Věřím, že jednou dospěje doba tak daleko, že všechny porodnice budou provozně uzpůsobeny intimnějšímu způsobu porodu, který bude více respektovat a umožňovat přání matky, ale zatím tomu tak -bohužel-není.
A dovolím si nesouhlasit s vaší myšlenkou, že vše nové a prospěšné v péči vzchází od nezdravotníků a naopak personál se brání. Jak už jsem psala, jsem také zdravotník a ve všech zařízeních, kde jsem kdy pracovala, mnoho takových zlepšení vzešlo naopak z inciativy lékařů nebo sester, vybojovaných na administrativním vedení nemocnice.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.