Přidat odpověď
Lipo, já se s dětma domlouvám, co budou dělat. Není to tak, že bych je nechala válet se doma (ostatně ani by nechtěly), ale myslím, že si dovedu tuhle situaci představit proto, že mám jednu z holek takovou nepříliš sportovně založenou a pro ni by samozřejmě bylo nejjednodušší na žádnej pohybovej kroužek nechodit. Kvůli zdraví ale na tom trvám. Nicméně to, KTEREJ kroužek, kde se bude hejbat, bude navštěvovat, je jen na ní. Kdysi chodívala na klasický tanečky, pak se jí tam přestalo líbit, když to začalo bejt na výkon. Začala chodit právě do skauta (což není sport jako takovej, ale zdravýho pohybu spousta a k tomu navíc věci typu parta, zábava, příroda...). Jenže po dvou letech zjistila, že jí to tam nesedí. Nelámala jsem ji. Jen jsem ji ujistila, že někam bude muset - vybrala si hip hop.
Když jsem pro ni, ještě jako pro druhačku, chodila po schůzkách večer před klubovnu, viděla jsem na vlastní oči, co s atmosférou mezi těma dětma v oddíle dělaj děti, který tam choděj proto, že to tak rozhodli rodiče, protože rodiče přece líp vědí, proč je to pro ně lepší.
Skaut má spoustu pozitiv - z mýho pohledu. Ale nemusí to bejt pozitiva z pohledu mýho dítěte. Třeba mu nevyhovuje takovej druh společenství, jakej tam vznikne. Třeba si nesedne s ostatníma z oddílu. A pokud tam přesto bude z donucení chodit, bude tam působit akorát destruktivně.
Jo, snažím se děti udržet u některejch věcí, když vím, že jich chtějí nechat jen tak z pohodlnosti. Ale nebudu je nutit proti jejich vůli do nějakýho konkrétního kroužku, když prostě může stejnou službu zastat kroužek jinej, kterej by je bavil víc.
Předchozí