do novostavby bych taky penetraci neviděla jako podstatnou. Ale užitečná byla třeba u sestry na chalupě, starý vlhký barák, posledně malováno asi tak před 20ti lety hráškově zelenou s bronzovým válečkem
a barva se na dotek naprosto sypala ze zdí, takže jsem měla fakt strach aby s novou malbou nespadly komplet zdi
použili jsme penetraci (čímž jsme z původního stavu vytvořili psychedelickou zelenou matlaninu) ale zatáhlo se to a barva už neprášila a šlo na to normálně malovat.
V klidu bych vymalovala rovnou, jen po ometení/otření zdí. Světlá barva stačí 2 nátěry, sytá radši 3.
Jo a z přípravných prací semi osvědčilo vzít si kupu letáků a papírovou páskou je spojit do dlouhého pásu který si dám podél zdi, ten vklidu zakapu a pak sbalím a spálím/vyhodím
a mám míň uklízení (na igelitu ty kapky dlouho vydrží mokré a obvykle jsem se omatlala víc než jsem chtěla). A barva se mi nejlíp "nabírala" ze starého hlubokého pekáče na pečení
(akorát se tam vešla mřížka co pasovala k válečku, v kbelíku se mi to pořád nějak prohýbalo...)