Kudlo, já nepsala, že by se "šikulka" neměla používat, jen jako orientační rozdíl. Pravda je, že jsem párkrát slyšela rodiče, který na cokoliv, co dítě udělalo, reagovali vždycky stejně - "ty jsi ale šikulka!" (tipuju, že právě proto, že to bylo nejsnazší), a od tý doby na to mám mírnou alergii.. ale i tak to někdy říkám, i děti si to říkaj navzájem a nemlátím je za to paličkou
Ad dítě "já poslouchat nebudu" - taky nevím. Asi bych vysvětlovala a snažila se o nějakou dohodu. Mně dalo léta práce vychytat nějaký cestičky, kterejma se dohodnu se svým konkrétním dítětem, a shodou okolností se z větší části krejou s RR.. ale ne 100% a ne vždycky. I tak jsem ráda, že jsem o RR kdy slyšela, páč mi hlavně na začátku pomohlo naprosto zásadně. Klíčový slovo je u nás dohoda, přes tu vlak nejede. Taky mi docela funguje bavit se o věcech předem, ale může to být hodně vyčerpávající, furt na všechno myslet dopředu
. Takže radu nemám, jen mě zajímalo, jestli to pro autorku znamená, že v tomhle případě jsou tresty na místě, když předem ví, že nezaberou. Nebo zabíraj až od nějaký "výše", nebo jak?