| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Yuki, já to nemyslela tak, že rozdíl je v "trestu" hned nebo potom. Pro mě je ten rozdíl v tom, že mezi tím, že je TEĎ bordel v pokoji a nemůže se koukat, je jasnej, zřejmej a logickej - existuje pravidlo, že nejdřív úklid, potom tv, je to "dohodnutý" předem a dítě to předem dobře ví. S tou zmrzlinou mi to přijde scestný v tom, že tam nevidím žádnou souvislost, jen řekla bych schválnost, touhu potrestat, přimět dítě, aby "taky trpělo".

Zase, někdy se k tomu taky uchyluju, když už všechno ostatní selže - syn třeba hrozně ječí a mně z toho doslova třeští hlava. Nějakou dobu upozorňuju, vysvětluju atd., ale když už nemůžu, taky řeknu "hele vysvětlila jsem ti to od rána třikrát, třikrát jsi slíbil, že přestaneš, bylo to k ničemu, další sliby dneska neberu, jestli to uděláš ještě jednou, jsi bez PC nebo bez filmu. Jestli je to jedinej způsob, jak tě zastavit, tak ho máš mít". - Čili ze sebe nechci dělat svatou, který vždycky všechno vychází po dobrým. :-) Ale dokud to jen trošinku jde, fakt se snažím jet v tý první linii, tý "logický".

To, že dítěti seberu pití, který rozlejvá, je podle mě typickej příklad logickýho důsledku - prostě mu v tý nežádoucí činnosti zabráním, to většinou nějak jde. Ujíždí mi na odrážedle - nedostane ho, dokud nejsme na bezpečným místě. (Zase se mi hodně vyplácí mluvit o tom předem, pokud teda nezapomenu. ~5~ ~:-D). Dát na zadek mi přijde v týhle situaci strašně nepřiměřený, když jsou jiný cesty.

Před chvílí jsem věšela prádlo a narazila na synovu starou bundu s poškozeným zipem. A vybavila se mi celkem ilustrativní historka. On dlouho neměl trpělivost rozepínat zipy normálně, tj. nervat za ně, a pár si jich zničil. Jedna moje známá (zastánkyně takový tý "tvrdý školy") na něj křikla "vidíš?! teď budeš za trest chodit s rozbitým zipem". Podle mě (krom toho, že mi nemá co seřvávat dítě ~4~) naprosto prošvihla příležitost ukázat tomu dítěti logický souvislosti. Pojala to jako "já, ta velká, mocná a rozhodující, jsem teď rozhodla, že z MÝHO rozhodnutí budeš nějak trpět" - a syn patřičně zareagoval, nechtěl se s ní bavit, vyhýbal se jí, byl na ni naštvaný. Za zip ten den zarval ještě několikrát, nejspíš proto, aby ukázal, že s ním nikdo takhle vyjebávat nebude. Což ho chápu. Já jsem mu párkrát udělala to, že jsem mu ty poškozený zipy zašila a musel si dávat bundy přes hlavu, což ho štvalo, ale štvaly ho ty bundy, ne já, páč jsem mu v tom nijak nemáchala čumák, prostě jsem mu to neutrálně řekla, že teď to bude tak a tak, proto a proto. Přísahám, že to fungovalo milionkrát líp. Konkrétně u mýho syna to nakonec bylo o tom, abych mu nedala záminku naštvat se na mě, která na něj ty nepříjemnosti "háže", ale o tom, zprostředkovat mu tu zkušenost, že když dělám tohle, ponesu nějaký důsledky.

Sorry, jsem se asi rozjela malinko od tématu, radši to pošlu a přečtu si, na co to vlastně reaguju ~t~

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 9-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.