Když nastal čas, rozhodnout se pro porodnici ve které privedu na svet svoje miminko, zacala jsem se informovat u kamarádek a na internetu, mozností je dnes opravdu hodne a já si nakonec vybrala Podolí.
Uz kdyz jsme poprvé prisli s prítelem do budovy porodnice, to prostredí mě utvrdilo v dobrem vyberu. Pravidelné prohlídky probíhají také celkem dobre, i když pro maminy, které namají svého lekare, nemusí byt prijemné, ze je pokazde vysetruje nekdo jiný, ale nechá se.
K samotnému porodu: první termín jsem mela na 27.10.04 a tak od toho data jsem byla už pekne nervozní, jako prvorodicka bez predporodního kurzu a bez nejakých podrobnějsich informací, které nikde nevyčtete - to obecné co vsude píší, ví i malé díte.
No nicméně v nedeli 31.10.04 jsem od rána slabě krvácela a tak jsme se zacali trochu obávat, uklidnovala jsem se, ze jde o krvavou zátku. V pondelí v 1:OO zacaly podivné bolesti, které se stupnovaly (silné menstruacní bolesti) a tak jsem si zacala pocítat intervaly, které byly v prumeru po 15 minutách. Usnout se mi uz nepodarilo.
K ranu bolesti trochu ustaly, projistotu jsme se vydali do Podolí, bála jsem se, že mě vynadají, že o nic nejde. Pan doktor na ambulanci, který mě prohlížel, mi rekl. "Co kdybych Vás poslal rovnou na porodní sál"? A to mi teprve doslo, ze ted uz není cesta zpet a že muj okamzik porodu se priblížil, najednou jsem pocítila hrozné obavy,ale i radost. Nakonec jsme se domluvili, ze jeste odjedu domů a kdyz kontrakce zesílí a budou po peti min., prijedeme. Doporucuji vzdycky odjet domu, pokud Vám to nabídnou a je to reálné, kvůli vzdálenosti bydliste, je to pro Vás mene stresující, nez zůstávat.Kontrakce sílily a já byla víc a víc unavená, důlezite je spravne melce prodychavat, coz jsem já doma nedelala..Jinak se dostavují az mdloby. Podruhé jsme vyrazili asi kolem třetí odpoledne, natočili mi monitor, prohlídli a opet poslali domu, s tím, že se porod opravdu blíží at pockám na jeste silnejsí kontrakce.
To uz jsem byla dost unavená a neverila, ze mohou byt kontrakce jeste silnejsí. A byly.
Kolem osmé jsme jeli potretí, opet monitor, prohlidka a domu. Poctvrté to bylo kolem půlnoci a to uz si me tam chteli nechat, nakonec jsem odjela s tím, ze pokud to do dvou hodin neustane, spis jeste zesílí, at prijedeme a uz zustanu. Tak se stalo a kolem pul tretí jsme dorazili popáté a naposledy.
Pritel cekal na chodbe, me natocili monitor, prohlidli a poslali do pripravny, to je jediné co mi docela vadilo. 20 minut jsem sedela sama v divné místnosti a z porodního sálu vyslechla celý porod maminy co privezli prede mnou-nic povzbuzujícího.
Pak prisla sestricka, ze udelame klystyr. To me moc nepotesila, ale proti jsem nic nemela, nakonec misto klystyru jsem dostala nejaky gel a do peti minut jsem letela na zachod, pak sprcha a pak zase cekani, sama v oné místnosti. Bylo uz po půl páté a pritel cekal pres hodinu na chodbe, bylo mi smutno.
Prisla sestra a rekla, že jdeme na porodní sál, zavolala pritele a slo se.
Na porodním sále nás nechala s tím at se sprchuji teplou vodou a skaci na mici a prodychávám kontrakce. Bolesti to byly uz nevydrzitelné. Kazdou chvilku prisla sestra na kontrolu, na vsechno se ptala. Pak jsem vylezla na porodní stůl a propíchli mi vodu, aby mohlo mimi sestoupit níž, byla jsem otevřená na čtyři cm. Pak prisli s tím, že by mi mohli dát epydurál, souhlasila jsem, protože uz jsem byla hrozne vyčerpaná. Doktorka co me prohlizela, ze s tim jeste chvíli podkame, ze bychom mohli zastavit porod. Pak prisli s tim, že se mení smena - to me nepotesilo. Ale dobre bylo. Prisla si me prohlídnout nová porodní asistentka s pomocnicí, obe moc prijemné a parkrat mi rekla jak mam prodychat kontrakci a ja se najednou otevrela na sedm cm, porad me chvalila, opravovaly me v dychani.Kdyz jsem se zeptala na epydural, rekla, ze ted uz do nema cenu, ze porodim, nez by zacal pusobit. Stridala jsem balon a sprchu a neustale me chodily kontrolovat. Pritel se mnou dychal a pak jsme s asistentkou zkusily zatlacit, b ehem kontrakce to slo trikrat a zachvilku vybehla na chodbu, zavolala "rodíme" v tu chvíli bylo v mistnosti asi deset lidí. Samotný porod trval 15 minut a v půl deváté se nám narodila zdravá holcička. Nastrih jsem ani necítila, ale siti., to je skoro horší nez porod.
Malou odnesli a nam dali občerstvení.
Za dve hodky me odvezli na pokoj - krasné prostredí, opet prijemní lidé.
Poprve me vyprovodila sestra na zachod a do sprchy.
Jídlo výborné, od snídane az po veceri.
Malou poprvé prinesli asi po peti hodinách a mohu rict, ze je to tak lepsi.
Se vsim Vám pomáhají detské sestry, prijemné a zrucne, vsechno vysvetli a rady zopakuji.
Po ctyrech dnech Nás pustily domu.
Nejhorsí je, že pokud Vás šijí, týden si nesednete, proto malá rada, do porodnice si vezmete detský kruh na plavání, jedine tak se posadíte.
Podolí je plné odborníků, kteří Vám jsou plně k dispozici, to je má zkušenost. Jinam bych rodit nešla.
Předchozí