Giga: já už to psala do toho dadlencina tématu. 21m dítě by mělo rozumět v podstatě už všemu, reagovat na běžné pokyny, pochopit jednoduché vysvětlování. Ukázat aspon 3části těla, ukázat členy rodiny, znát názvy předmětů a činností. Co si pamatuju, tak Tygr v tomhle věku rozuměl tak na 12-15m: hají, hačí, jdeme, pití, křupka atd. Na nějaký podej, přines, ukaž atd., mi absolutně nereagoval, neukazoval, neznal názvy předmětů, jen základních činností, o kterých jsem mluvila denně xkrát. Ale zas Jonda se mi zdá šikovnej, už přece jenom něco říká, ukazuje a dokonce i znakuje, takže fakt nevím. Já bych pro klid duše s ním na to vyšetření šla, prostě když už mám dítě s nějakým problémem, tak bych u dalšího nějaké zaostávání řešila 100%.
Já když jsem si četla tu Žlababinu knížku, tak jsem nechápala, že problémy J. začla řešit v podstatě až po druhým roce, i když evidentně v pořádku nebyl, podle toho, co psala. Neslyšel na jméno, neukazoval, nedělal žádná gesta....prostě to samé jako u toho staršího R. Možná jsem přehnaně hysterická, ale já fakt mít další dítě, které by se nějak vymykalo z průměru, hlavně v té komunikaci, tj. že by na roce nic neříkal, nežvatlal, neukazoval a nerozuměl..tak bych běžela k Dr.Kr. hned
třeba to nic být nemusí, ale tak se aspon ujistit..a když to něco bude, tak to začít co nejdřív léčit.