400g žitného kvasu, asi 500ml vody (sledovat hustotu těsta při míchání), 400g žitné chlebové mouky, 400g pšeničné chlebové nebo celozrnné mouky (poměr podle chuti), 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu. Dá se přidat i koriandr, semínka, otruby, drcené klíčky... Pak to pekárna umíchá - pozor, těsto musí být opravdu hodně husté, jinak nebude chleba dobrý - vyndají se háky a nechá se to několik hodin kynout. Někdy se podaří za 5h chleba, někdy je to i 12h - podle teploty, tlaku. Obvykle zadělávám večer kolem 22, hotovo bývá ráno kolem 7.
Ještě návod na kvas: 100-150g celozrnné žitné mouky smíchat s vodou, aby vzniklo husté těstíčko a nechat v teple (ideálně prý 28-30stupňů). Každý den přidat mouku a vodu. Za 3-4 dny by měl být kvas hotový - pozná se to podle toho, že hmota "bublá", spadne a když se nakrmí, zase vyběhne, ale to až ten 3. den.
Uchovává se v lednici, oživuje se trojím nakrmením a "spadnutím". Zbytek zase do lednice
Vypadá to dost složitě, ale výsledek je super dobrota
Kdo by si chtěl nastudovat vyčerpávající informace, jsou na: http://www.kvaskovychleb.cz