Přidat odpověď
Ahoj Veroniko, látkovat určitě za zkoušku stojí za to, pokud jsi aspoň trošku nahlodaná. To je fajn.
Záleží, co cheš používat za plínky. Látkovat se dá jak s plínakam co znáš z našich dětských let .. ale stejně tak jsou na trhu krásné moderní látkové pleny co vypadají jako jednorázovky. To záleží pak už jen tvém výběru.
Něco málo do začátku si přečti třeba na mých stránkých co jsem dělala před cca 3 lety (www.latkovepliny.estanky.cz)
Já jak čekla vojtu jsem byla přesvědčená, že budu používat jen ty obyčejné plenky čtvercové co všichni známe .. ale jak jsem pak "ochutnala" ty moderní tak bylo rozhodnuto. Nebe a dudy prostě .. ale je to na každé z nás .. nebo třeba je to fajn nakombinovat.
Prát stačí na 60, potože na tuhle teplou se opravdu baterie zdravého dítěte ničí. Pokud je nějaký infekční průjem tak se ty plenky mohou dát na 90, ale běžně není třeba. Kdysi se hlavně vyvářelo kvůli flekům (to taky dneska občas prostě můžeš - ale nemusíš). Prát by se raději nemělo v prášku, protože to většina dětí nesnese. Jsou buď eko výrobky na praní - nebo taková ta tuhá mýdla - dají se nastrouhat, nebo se koupí mýdlové vločky atd. To už bude záležet na tobě a hlavně na miminku co snese. Hodně maminek chce vyzkoušet látkovky, plíny vypere v arielu a dá na zadeček - miminko do toho načůrá (pračka prostě není schopna vymáchat tak aby tam prášek nezůstal) a problém je na světě. To že miminko snese prášek na kůži je jedna věc (myšleno u oblečení) ale v kontaktu s močí to pak dělá divy.
žehlit plíny se nemusí ... ty obyčejné čtvercové když se vyžehlí jsou měkčí, uhlednějuší ... ale prostě žehlit se nemusí - stačí je rovnou naskládat. Ty moderní se ani žehlit nesmí (ty mají přímo tvar kalhotek a ani se nekrčí praním).
A skladování ... pokakanou plínku jsem vždy oklepala do záchodu a v umyvadle přemáchla s tuhým žlučovým mýdlem. Otázka asi 10 sekund. Namočit, zamydlit, opláchnout, zamydlit .. a šup s tím do pračky. K plínám jsem přidala i oblečky .. .praka jsem max. ob den, ona se ta pračka nasbírala skoro vždy. Počůrané jsem dávala do pračky rovnou. Takové skladování na "sucho" mi vyhovovalo víc než to házet někde do kýble s vodou aby to smrdělo. Ale zase je to jen na tom, co ti bude vyhovovat. Ono když se to skladuje na mokro v kýblu tak se možná líp vyperou fleky (ale na těch moderních fleky moc nezůstávají - resp. většinou) na čtvercovkách jo, ale sluníčko to většinou vybělí nebo se dá do praní přidat troch soli na skvrny atd.
Předchozí