Já letěla poprvé s šestiměsíčním synem 11 hodin do Ameriky (kde měl v té době na rok služebně tatínka, tak aby na sebe úplně nezapomněli), byla jsem vyděšená, jelikož jsem do té doby seděla v letadle jen jednou, a to v pěti letech cestou na zájezd do Bulharska, a nakonec šla cesta neobyčejně hladce. Jednak tehdy ještě lítaly ČSA přímo do New Yorku, takže jsme nemuseli přestupovat, jednak byly v letadle strašně milé letušky, které mi nabízely, že mi Huberta pohlídají, když budu potřebovat třeba na záchod a tak. Měli jsme to dětské lůžko - dá se objednat předem zdarma k letence, (je to skládací postýlka, kterou přišroubují k přepážce oddělující první třídu od druhé, takže rodiče miminek většinou sedí hned u té stěny), akorát mám pocit, že je to omezené věkem a váhou - každé aerolinky mají asi vlastní pravidla, dá se to najít na jejich webu. Na záchodcích v letadle (většinou na tom v zadní části) je sklopný přebalovací pult (takové úzké prkno). Pitíčko, přesnídávku, křupky apod. je třeba mít svoje a radši víc než míň ( i když nám napoprvé stačil pouze prs
) Jak už tu padlo, je výhodné kojit, zejména při vzletu a přistávání, kvůli vyrovnání tlaku v uších. Mně se kojení hodilo i během letu k utišení jakékoli nespokojenosti (loni jsem se synem létala do Bruselu, to už mu bylo mezi rokem až dvěma, a kojila jsem furt, jako starší začal let snášet hůř, tak jsem mu vždycky na tu hodinu ucpala pusinku prsem - spolucestující se možná mohli pohoršovat, ale zase cestovali v tichu
).
Vyplatí se mít navíc jeden set oblečení, pravidlo, že dítě se v nejnevhodnější moment polije/počurá platí v letadle víc než kdekoli jinde.
Cestu do Ameriky i zpět (zpátky jsme letěli v jeho sedmi měsících) můj neposedný hošík v letadle prohopsal na mém klíně, byl velmi veselý a sklízel obdiv starších spolucestujících dámského pohlaví. Letělo s námi v obou směrech víc dětí a všechny byly převážně hodné.
Poslední poznatek z cest letadlem (ale taky vlakem z Prahy do Ostravy): batolata snášejí cesty hůř než kojenci, obzvlášť špatně nám to šlo v období, kdy Hubert ještě nechodil, ale už se chtěl pohybovat a sedadlo a mámin klín mu byly málo. Takže jestli si můžete vybrat termín letu, leťtě buď s dítětem tak kolem půl roku nebo až chodícím ročkem, s tím se dá capat po kabině.