| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

No chtěla jsem ti to posalat mejlem i s obrázkama, ale nemáš ho v nicku, tak ti musí stačit písemná forma bez obrázků...
je tam pár dobrej tipů...dobrouc chuť



MASO V PIKANTNÍ SMĚSI




Ingredience:
1 kg řízků (vepřových nebo kuřecích),
Směs na naložení: 4 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice,
1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička soli, 1 lžička kořenící směsi nebo majoránky,
1 lžička pepře, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sladké papriky
Postup:
Maso naporcujeme a naklepeme. Všechny přísady smícháme dohromady.
Naklepané řízky vložíme do této směsi, asi na 24 hodin a necháme odležet v ledničce.
Druhý den osmažíme řízky na oleji.
Příloha : brambory, hranolky, zeleninový salát.

¨

PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO

Ingredience:
600 g vepřové kýty, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, sůl,
mletý pepř, olej, 2 lžíce sterilované červené kapie, 2 kyselé okurky, worcester,
4 lžíce majonézy, 2 lžíce strouhaného křenu, pažitka
Postup:
Maso z kýty nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a na něm maso rychle osmahneme po obou stranách. Podlijeme teplou vodou (nebo vývarem) a dusíme pod pokličkou téměř do změknutí. Když je maso téměř měkké, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a kyselou okurku, sterilovanou kapii, hořčici, kečup a pár kapek worcesteru. Trochu promícháme a necháme společně podusit asi pět minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla.
Připravíme si tatarskou omáčku – buď použijeme kupovanou, do které zamícháme nastrouhaný křen, nebo si ji připravíme z majonézy, do které kromě křenu přidáme i špetku soli, pár kapek citrónové šťávy, trochu pepře, lžičku drobně nakrájené cibule a lžíci mléka. Touto omáčkou přelijeme maso na talíři.
Jako příloha k masu jsou vhodné brambory – vařené s pažitkou nebo třeba opečené na másle.




MARINOVANÉ KOTLETY SE ZELENINOU

Ingredience:
8 kotlet (i s kostí), 3 stroužky česneku, 125 ml bílého vína, TABASCO, mletý pepř,
5 lžic oleje, 250 g cibule, 250 g cukety, 250 g rajčat, 200 g taveného sýra (trojúhelníčky)
tymián (čerstvý nebo 1 lžička sušeného), sůl
Postup:
Oloupeme stroužky česneku a nasekáme je nadrobno. Máme-li čerstvý tymián, propláchneme ho pod tekoucí vodou, otřepeme a otrháme (sdrhneme) lístečky. Čerstvý tymián můžeme nahradit lžičkou sušeného tymiánu.
Marináda: Bílé víno smícháme s pár kapkami TABASCA, polovinou nasekaného česneku, polovinou tymiánu, pepřem a dvěma lžícemi oleji.
Do této marinády naložíme omyté, osušené a lehce naklepané vepřové kotlety a ponecháme je v ní minimálně jednu hodinu. Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka, očistíme si cuketu a nakrájíme ji na tenčí plátky. Také rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
Dáme rozehřát troubu na 225 stupňů. Plech na pečení pokryjeme střídavě plátky cukety, cibule, rajčat a posypeme zbývajícím tymiánem. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a odložíme stranou. Marinádou pak přelijeme rozloženou zeleninu a dáme ji na 10 minut zapéct do trouby. Marinované vepřové řízky potřeme zbývajícím olejem, rozložíme je na předpečenou zeleninu a zapékáme dalších 10 minut. Potom poklademe jednotlivé kotlety kousky taveného sýra a necháme zapéct dalších 5 minut.
Podáváme s bramborem, rýží nebo čerstvým pečivem.



VEPŘOVÉ S JABLKY A CHILLI OMÁČKOU

Ingredience:
2 ks vepřové panenky, 4 jablka, několik kuliček hroznového vína, sůl, mletý pepř,
1 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce olivového oleje, olej na smažení
Postup:
Vepřovou panenku nakrájíme na špalíčky asi 3 cm silné a velmi lehce je rozklepneme. Vložíme do misky, poprášíme mletým pepřem a pokapeme olejem. Promícháme a necháme
v chladnu asi hodinu odležet.
Zatím chilli omáčku rozšleháme s olivovým olejem, omyjeme hroznové víno a nakrájíme na poloviny. Také jablka důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 7 mm
až 1 cm. Jádřinec i slupku ponecháme, jablka budou držet lépe pohromadě a na talíři budou
i hezky vypadat. Nemusíme se bát zhnědnutí nakrájených jablečných řezů, protože se budou stejně smažit. Protože maso budeme upravovat až nakonec, připravíme si ještě přílohu.
Na pánvi rozpálíme olej a kousky masa na něm rychle opečeme po obou stranách.
Vyjmeme z pánve, osolíme a udržujeme v teple. Na zbývajícím oleji opečeme i plátky jablek, opatrně je obracíme, aby se nerozpadly.
Na talíř klademe střídavě kousky masa a plátky jablek a polijeme je připravenou omáčkou.




MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU
Ingredience:
6 ks vepřové kotlety nebo kuřecí či krůtí plátky, 1 neslazené kondenzované mléko,
2 velké cibule, pepř, sůl, olej
Postup:
Na pánvi rychle osmahneme jemně naklepané osolené a opepřené plátky masa. Hotové uložíme do hrnce s pokličkou. V té době ve větším hrnci zpěníme na oleji cibuli nakrájenou na půlměsíce (nekrájet nadrobno). Když cibule mírně zavadá, přidáme kondenzované mléko
a vše vaříme na mírném ohni. Jak začne směs probublávat přidáme plátky masa a během mírného varu jimi mírně v omáčce pohybujeme. V okamžiku, kdy začne omáčka mírně houstnout je vše hotovo a rychle za tepla podáváme na talíř. Je to velice jednoduché a chutné.



OSTRÉ ŘÍZKY S JOGURTEM

Ingredience:
4 vepřové řízky, 4 papričky chilli, 1 zelená paprika, 1 lžička mletého černého pepře,
2 hřebíčky, 7 cl hustého bílého jogurtu, trochu soli, 70 g tuku , špetka mleté skořice,
2 bobkové listy
Postup:
Řízky opláchneme a dobře osušíme. Naklepáváme je tupou hranou kuchyňského nože podélně a napříč, dokud nejsou ploché a měkké.
Směs: Jogurt smícháme s rozdrcenými papričkami chilli, nasekanou zelenou paprikou, černým pepřem, mletými hřebíčky a solí.
Směs vetřeme do masa a marinujeme 5 až 6 hodin. V těžké pánvi nahřejeme tuk. Přidáme bobkové listy a skořici a na jednu minutu snížíme co nejvíce teplotu. Pánví přitom několikrát důkladně zatřepeme. Teplotu zvýšíme na maximum a vkládáme řízky. Rychle je opečeme po obou stranách. Když jsou řízky hotovy a marináda vyschlá, rychle je podáváme.
Sluší jim samozřejmě zeleninová obloha a jako příloha rýže či chléb.
Ozdobit a chuťově osvěžit lze zavařenými jeřabinami.




VEPŘOVÉ KOSTKY V ZAKYSANÉ SMETANĚ

Ingredience:
500 g vepřové kýty, 12 menších žampionů, 1 zakysaná smetana, 1 cibule,
1 vrchovatá lžička sladké papriky, 1 lžička soli, mletý pepř, 2 stroužky česneku,
250 ml kuřecího vývaru (z kostky), 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, olej
Postup:
Nejdříve si nakrájíme maso na kostky (můžeme použít i krůtí prsa). Očistíme žampiony
a nakrájíme je na čtvrtky. Připravíme si kuřecí vývar. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky, česnek také oloupeme a prolisujeme.
V kastrolu rozpálíme olej, maso na něm rychle opečeme, vyjmeme a dáme stranou.
K oleji přidáme trochu sádla (nebo másla) a orestujeme na něm připravenou zeleninu
a žampiony. Zaprášíme hladkou moukou, za stálého míchání osmahneme a přilijeme kuřecí vývar a zakysanou smetanu, osolíme a okořeníme. Za občasného míchání povaříme asi pět minut. Poté vrátíme maso a ještě společně vaříme asi 10 minut.
Ne déle, jinak maso přestane být měkké a šťavnaté.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborovým knedlíkem.




ČESNEKOVÉ KAPSY

Ingredience:
4 plátky vepřového masa nebo kuřecích prsíček, česnek, majoránka, anglická slanina,
Hermelín nebo Niva, sůl, mletý pepř, cibule, olej
Postup:
Plátky masa rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo Nivu a dáme doprostřed plátku. Plátek přehneme a sklepneme nebo propíchneme párátkem tak, aby se nerozevřel a dáme na rozpálený olej a opékáme z obou stran dozlatova. Poté vyjmeme kapsy z pánve a dáme na talíř. Do vypečeného tuku přidáme nakrájenou cibuli a necháme chvilku orestovat. Pak přidáme kapsy a dusíme do změknutí. Podáváme s brambory nebo rýží.
Kdo nemá rád cibuli, může výpek rozmixovat .

VEPŘOVÉ MASO S TĚSTOVINAMI

Ingredience:
500 g vepřového masa (plecko), 400 g těstovin (větší druh), 4 lžíce sádla, 2 cibule,
3 stroužky česneku, 3 sladkokyselé okurky, drcený černý pepř, 2 lžíce rajčatového protlaku,
2 lžíce kečupu, sůl, vývar (voda), tvrdý nastrouhaný sýr
Postup:
Nejdříve nakrájíme maso na kostky a oloupeme cibuli. V kastrolu rozpálíme olej (sádlo)
a cibuli na něm osmahneme. Jakmile zesklovatí, přidáme nakrájené maso, po všech stranách opečeme, osolíme a zalijeme vývarem (můžeme jej připravit i z masové kostky). Přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso téměř měkké. Občas zkontrolujeme, zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar. Zatím si oloupeme česnek, rozdrtíme černý pepř (v hmoždíři,
v mlýnku na koření), nastrouháme sýr, nakrájíme kyselé okurky na kolečka.
Ke konci dušení masa přidáme prolisovaný česnek, pepř, okurky, rajčatový protlak i kečup, promícháme a ještě chvíli společně prohřejeme. Potom smícháme s uvařenými těstovinami
a servírujeme. Samozřejmě v kombinaci s trochou zeleniny nebo se zeleninovým salátem je to také zajímavé.

DEBRECÍNSKÁ PEČENĚ

Ingredience:
750 g vepřové kýty (v celku), 60 g slaniny, sůl, sladká mletá paprika, máslo, cibule,
100 ml kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky
Postup:
Z poloviny slaniny nakrájíme tenké hranolky a maso jimi prošpikujeme. Na povrchu ho osolíme a posypeme paprikou. V kastrolu rozpálíme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli a po všech stranách opečeme maso. Potom ho podlijeme horkou vodou
a dusíme pod pokličkou do změknutí. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Do šťávy přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky a na jemné kostičky nakrájený zbytek slaniny.Promícháme, plátky masa vrátíme do omáčky
a společně prohřejeme. Podáváme s rýží.



UZENÝ STEAK

Ingredience:
400 g uzené krkovice, 4 vejce, 4 lžíce hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu,
2 lžíce oleje na opečení
Postup:
Z uzeného masa nakrájíme čtyři tenčí plátky. Mírně naklepeme a po obou stranách potřeme hořčicí. Rychle osmahneme na rozpáleném oleji, předáme do pekáčku či kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě do změknutí (asi 20 minut).
Zatím si nastrouháme křen a z vajec usmažíme volská oka.
Na hotový uzený steak položíme volské oko, posypeme strouhaným křenem a podáváme
s bramborovou kaší. Je to jednoduché, voňavé a dobré.
ŘÍZKY V BRAMBORÁKU

Ingredience:
5 vepřových řízků, sůl, hladká mouka, 5-10 brambor, 1 vejce, kmín, majoránka,
1 stroužek česneku, olej
Postup:
Nejdříve připravíme těsto jako na bramborák. Množství brambor záleží na jejich velikosti, měly bychom mít tolik těsta, abychom v něm mohli obalit všechny řízky z obou stran. Brambory očistíme, nastrouháme a odcedíme všechnu přebytečnou tekutinu, aby těsto bylo dostatečně husté. Přidáme sůl, majoránku, kmín, celé vejce, prolisovaný stroužek česneku a asi 3 lžíce hladké mouky. Dobře promícháme.
Řízky lehce po obou stranách naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Na hlubší pánev si dáme rozpálit olej. Řízek potřeme po jedné straně směsí na bramborák a touto stranou dolů ho vložíme do rozpáleného oleje. Lžící navršíme směs na vrchní stranu
a smažíme po jedné straně asi 8 minut, potom opatrně obrátíme.
Podáváme s oblohou z čerstvé sezónní zeleniny, protože je to poměrně vydatné jídlo.
A pokud musíme mít i přílohu, použijeme třeba bramborovou kaši.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6+0= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.