Přidat odpověď
Potřebovala bych od vás poradit - byla jsem teď pár let v zahraničí, tam jsem se poznala s manželem a narodily se mi dvě děti (mají české občanství). Nedávno jsme se vrátili do ČR, manžel má slovenské občanství, ale před lety si zrušil trvalé bydliště na slovensku, a v ČR dostal zatím pouze přechodné s tím, že o trvalé může požádat po roce pobytu. Protože ale nemá trvalé bydliště v ČR, nemůže si sám platit zákonné zdravotní pojištění, pouze úrazové zdravotní pojištění cizinců. Hledá si práci, ale léta pracoval jako technický dozor, k čemuž potřeboval auto, a opět protože nemá trvalý pobyt, nemůže si udělat český řidičák a bez něj ho vzít nechtějí. Šel by i do skladu nebo za pokladnu, ale všude slyší, že práce je málo a radši vezmou čecha než slováka, navíc jen s přechodným pobytem. Je to začarovaný kruh. Ušetřených peněz už mnoho nezbývá, já jsem na RD s mladším dítětem a dostávám 3700 měsíčně a to je veškerý náš současný příjem. Na sociálce mi bylo řečeno, že protože manžel nemá zákonné pojištění, a pojištění cizinců neuznávají, nemáme nárok na žádné sociální dávky kromě rodičovského příspěvku. Začínám být docela zoufalá, manžel práci nenachází a zhruba za dva měsíce nebudeme mít na nájem ani na jídlo. Poraďte mi prosím, kam se mám obrátit a jestli je nějaké řešení. Nechce se mi věřit, že jen proto, že je manžel Slovák, nemáme nárok na nic, a že ani není cesta, jak by mohl získat aspoň to pojištění nebo řidičák.
Předchozí