No tak jsem si přečetla celou diskusi. Nezklamala, je to jako vždy.
Nejvíce mě pobavil argument, že matka dvojčat může jít dříve do práce, takže sice bere kratší dobu rodičák, ale pak si to v té práci vynahradí. jako teorie dobré
, ale musí být splněny podmínky:
dvojčata musí být ve 3 letech zralá pro to, aby byla hlídána jinou osobou (moje nebyla, i ve 4 to šlo horko těžko)
dvojčata nesmí mít žádný problém - psychický, zdravotní ani jiný (bohužel u dvojčat se dle statistik tyto problémy vyskytují častěji než u monodětí) - u nás např.to byla hlavně logopedie, ale jsou horší problémy
rodiče musí urvat 2 místa ve školce (jeslích) (to se mi povedlo - ve 4 letech, dříve jsem nechtěla)nebo zajistit jiné hlídání
rodiče musí zařídit hlídání po dobu nemoci (to u nás v předškolním věku nešlo - museli jsme se podělit s manželem, pak nastoupily babičky
matka musí vydělávat více než je rodičák
Samozřejmě jsou i výhody dvojčatovství např.organizace dne, děti mají vždy po ruce parťáky (je to výhoda nebo nevýhoda
), organizace školy a kroužků, mají li podobné schopnosti a zájmy....
Z diskuse vyplývá, že není přijatelné plošné zvýšení RP pro dvočatovské rodiny (souhlasím), ale spíše by bylo schůdné přispět např.rodičům dětí nedonošených, se zdravotními problémy. Protože jistě mohou být dvojky zdravé jako řípa a monoděti s velmi vážnými (a finančně náročnými) nemocemi.
Osobně bych s dnešními zkušenostmi přivítala možnost vyplácet RP delší dobu než na monoděti, pokud o to rodiče stojí. I ten finanční rozdíl mezi vyplácenou dávkou by se snížil.