Přidat odpověď
Tento recept mám po babičce.
Vykrajované hnetýnky.
60 dkg másla, 35 dkg cukru, 85 dkg hladké mouky, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, vanilka, citronová kůra.
Utře se máslo s cukrem a žloutky, přidá se mouka, rum, vanilka a citr. kůra. Těsto se rozválí na výšku asi 7 - 10 mm a vykrajuje se formou nebo hrnkem. Peče se jako linecké těsto.
Tuhle dobrotu peču i během roku, ne jen na posvícení, hnetýnky skladuju v papírové dortové krabici, prokládám celofánem nebo ubrouskama a vydrží celkem dlouho, tak jako linecké cukroví, pokud se nesní. Lepší je nechat je dva dny uležet, jsou lepší, než je jíst hned. Cukrové ozdoby nekupuju, hnetýnky polévám jen čokoládou a posypu kokosem, vykrajuju hrnkem. Babička někdy zdobila i lentilkama nebo překrájenými želé bombony (ty obalovaný v cukru, ne medvídci...)
Lité hnetýnky.
40 dkg másla, 40 dkg cukru, 8 žloutků, 50 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, sníh z 8 bílků.
Z této dávky je 14 hnetýnek do hnetýnkových forem. Formy nemám, dělám 3/4 dávky na velký plech vyložený papírem, poleju čokoládou a posypu kokosem a krájím na malé řezy. I tak je to dobrý, z těsta je cítit máslo a žloutky.
Předchozí