| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Ten článek z Respektu je super. A utvrzuje mě v tom, že dítě odchod člověka bere tak, ak jej bereme my.

Sojko, můžu popsat jen svou zkušenost, když mi umřel táta. Roky byl nemocný (pozůstatek z komunistického kriminálu), držel se statečně, ale všem nám bylo jasné, že to jednou příjde. Já jsem si moc přála, aby to bylo rychlé. A bylo, mamča ho ráno našla. Neměl rád okázalosti, umřel v pondělí, pohřeb byl ve středu, parte jsme neposílali. Přišlo přes 100 lidí. Musím říct, že rozloučení bylo hezké(někomu to asi příjde nevhodné psát takto o pohřbu). Přesvědčila jsem mamku, ať si vezme hezké letní šaty (co tomu řeknou lidi), kytky nebyly smuteční, ale prostě sváteční, mluvil člověk, který ho znal a měl ho rád, byl slunečný den. Úplně zvláštní zážitek pro mě - Dvořáka, kterého miloval, mu zazpívala kamarádka, která od své nemoci nezpívala (šance přežití 5 let od operace cca 15%), sama zavolala a nabídla to. Na konec obřadu jsem vzala malou do náručí, mamku za ruku a šly jsme se rozloučit. Dcerce byly 3 roky. Tehdy to vnímala po svém, "divadýlko" pro dědu na rozloučenou se jí moc líbilo.
Hodně jsme s ní o tom mluvili, pokud se ptala. Otázky začaly tak kolem 4 let, chtěla vidět fotky, zajímala se, jak to je potom, když je někdo mrtvý. Teď už to zase utichlo, asi to má po svém srovnané v hlavičče, často na dědečka i našeho pejska vzpomíná, jak se tam někde spolu mají. Ještě musím říct, že přijala koncept naší protestantské babičky a věří, že dědu zase někdy uvidí.

K tvé otázce, na pohřeb bych ji vzala, jen pokud by šlo o opravdu blízkého člověka, prostě potřeba rozloučení. Tím, že máme zkušenost s prožitkem smrti, klidně ji vezmu na hřbitov. Ale nedělala bych to jen proto, že si to zrovna někdo přeje a já bych o tom nebyla přesvědčená.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.