já jsem na látkovkách ušetřila, ale mě přijde nechutné nechávat dítě v jakékoli počurané plínce, takže přebaluju pokud možno co nejdříve po vyčurání (bez ohledu na to, jakou plínu dítě má - i jednorázovku, prostě jak je počůraná, tak je pro mě špinavá a to na svém dítěti nechávat nechci).
U prvního kojeného dítěte se mi investice vrátila za první půl rok, první dítě kadilo 6-10x za den, takže jsem přebalovala i 14x denně, za týden padly dva balíky jednorázovek... I kdybych počítala jen jeden balík jednorázovek na týden (což bylo iluzorní), měsíčně bych vyhodila do popelnice okolo 1200-1500,-, za první půl rok bych byla bývala vyhodila do popelnice 7000-9000,-. Látkové plenky podědilo pak další dítě, tak už jsem si dokupovala jen pro radost. Třetí dítě už má fakt všechno, a krom sourozeneckého kočárku a nové lahvičky avent a dudlíků jsem už nemusela dělat vůbec žádnou investici, ani do plen, ani do oblečení...
Takže ano, já jsem určitě ušetřila - u prvního dítěte minimálně 10 tis, u druhého mnohem víc a nejvíc "vydělá" třetě
)
Co se týká spotřeby elektriky a praní - tak u nás spotřeba elektriky, vody i plynu vzrostla, když jsem zůstala doma. Najednou totiž někdo doma někdo svítil vařil, myl nádobí (předtím běžela myčka 2x týdně, s dětma ji pouštím denně, někdy i dvakrát
), začala jsem doma vařit (dřív jsme se stravovali v práci a večeře byly studené, o víkendu jsme byli doma tak 1x za měsíc, jinak furt pryč - defacto jsme doma jen přespávali...), čímž vzrostla spotřeba plynu.
Plínky se na spotřebě podílely minimálně - i když už byl syn bez plen, neklesnulo množství prádla za týden, protože zase denně zaprasil minimálně dvoje oblečení /venku z písku, doma se polil, pobryndal jídlem
nemám čistotný děti, no/, já mám s dětmi také větší spotřebu oblečení, než když jsem chodila do práce, protože si o mě furt někdo otírá nudle, umažu se při vaření apod., takže taky mám třeba dvě trika denně...
Spotřeba prostě vzroste, protože holt doma někdo bydlí a "spotřebovává" - bez ohledu na typ plínek, do kterých čurá či kadí.