Přidat odpověď
Hnětýnky:
420 g másla, 400 g cukru, 620 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 prdopeče.
Máslo s cukrem vyšlehat do zpěnění, nechat 1/2 dne odležet. Pak vešlehat 3 žloutky, mouku a prdopeč, van.cukr a sníh z bílků. Péct ve vymazaných a vysypaných formičkách. Jsou velmi křehké.
Jiné:
250 g másla, 250 g cukru, 4 žloutky ušlehat, přidat 250 g polohrubé mouky a sníh ze 4 bílků. Péci jako výše uvedené.
Ještě jiné:
250 g másla, 250 g cukru (moučka nebo krupice, 5-6 žloutů vyšlehat, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prdopeče, sníh z 5-6 bílků a 2 lžíce smetany.
Pečou se v kulaté formě (jako na pizzu, ale tak 15 cm v průměru). Potírají se bílkovou nebo rumovou polevou, zdobí cukrovým zdobením (to mají i v Kauflandu, někdo si ho dělá doma).
Na Prácheňsku se pekly o masopustu, dívky je dávaly klukům. Čím zdobenější, tím jí byl mládenec sympatičtější.
Předchozí