Teda Žabi, to je pro mne hodně. Všechno praktické to jo, ale dá se obejít o bez toho.
Léky pro mimi: Vigantol a KAnavit (na recept od PLDD), do očí nic (v případě mírných obtíží se dá kapat mateřské mléko), na pupek lihobenzín, čtverečky - po stočení jsou vhodné i místo těch vatových štětiček, ty moc vhodné nejsoou, ani na pupek ani do nosu či uší. Vata ve vlhku pouští vlákénka a ty mohou dráždit, čtverečky jsou vhodnější. Na prdíky Sab simplex a rektální rourka, fenyklový čaj - obé jsem kupovala, až když byla potřeba tedy až na konci šestinědělí, na horečky Nurofen 60mg čípky (pro tříkilové mimi půlka čípku).
Kosmetika: jeden tělový olej od Weledy, jinak nic. Od tří měsíců jsem jednou týdně používala tekuté mydlo a šampon v jednom, jinak žádné oleje do koupele či pěny pokud není důvod (Atop apod.), krém na zadeček (v nemocnici jsem dostala krabici se vzorečky, tak jsem si ozkoušela a pak koupila Rybilku co mi sedla nejvíc)
Kosmetika pro matku: Bepanthen na bradavky - nikdy jsem nepotřebovala, na ragádku mi nejlíp pomohlo mateřské mléko a čistý lanolin, vlhčený toaletní papír teda taky nebyl k zahození, vložky poporodní (v porodnici jsme fasovali, tak jen na domů, stejně tak ručníky, košile a župany).
Ostatní: odsávačka na mateřské mléko až dle potřeby, vložky do popdrsenky, těhupodprsenka, jednorázové kalhotky - vše pohodlné, ale ne nutné. Přebalovací podložka dle mého zbytečnost - plena byla pro mne lepší. Vanička a lehátko do vany - nemám, Synek se myl v umyvadle a pak ve velké vaně.
Takže za mne: pro mimi: oblečení, kočárek, autosedačka, šátek či ergonomické nosítko (ne klokanky, kde dítě visí za rozkrok čelem do světy), postýlka s vybavením, zavinka - stačí, léky, olejíček na tělíčko, vše ostatní je pro radost
pro rodičku - něco k jídlu a pití, foťák a náhradní baterie, mobil a nabíječka, teplé ponožky, volitelně těhu podprsenka, jednorázové kalhotky, vložky porodnické a vložky do podprsenky, lanolin na ošetření bradavek, kosmetická taštička (hřeben, kartáček, zubní pasta, toal.papír, šminky
) - vše ostatní navíc, může být užitečné, ale není to nezbytnost. Mě se hodila teda i manikúra, ostříhala jsem ještě v porodnici Honzíkovi nehty, měl je dlouhé.