Přidat odpověď
Vážení, zde uvedené recepty jsou určitě dobré, ale zkuste jednou nechat hrášek naklíčit, tři až čtyři dny. Namočený hrášek necháme naklíčit na utěrce nebo vatě, lehce zalitý vodou a necháme při pokojové teplotě klíčit s tím, že denně vyměňujeme vodu za čerstvou. Pak naklíčený hrášek slijeme, propláchneme, uvaříme s bobkovým listem, sušenou nebo čerstvou mrkvi a petrželkou (na 0,25 kg hrachu 2 bobkové lístky, lžíce mrkve a lžíce petrželky, půl kostky masoxu, nakonec osolit). Měkký hrách rozmixujeme (vyndáme bobkový list), přidáme 2 lžíce panenského olivového oleje. Na slanině osmažíme do hněda cibulku, kterou podáváme na kaší. K tomu upečenou uzenou krkovici nebo kýtu, uzené koleno, případně párek.
PS: Kvalitu hrášku posuzujeme podle dvou charakteristik. Prvním je velikost, tím druhým klíčivost. Velikost nehraje u kaše roli, klíčivost je zásadní. Naklíčený hrášek přeměnil složité polysacharidy (škroby) na jednoduché, lehce stravitelné sacharidy. Já kupuji luštěniny Lagris, kvalita je přiměřená, jsou o něco větší než levnější značky, ale stejně se musí přebrat. Klíčívost jejich luštěnin je kolem 95%, tudiž poměrně kvalitní.
Dobrou chuť!
Předchozí