Rodila jsem 24.9.04 U Apolinare a byla jsem spokojena. Spokojena jsem byla i s peci coby tehotna v ambulanci. Doktori i sestricky ochotny a vlidny. Akorat se clovek musi obrnit trpelivosti a ctivem, protoze ambulance i s kontrolou na monitoru zabrala cele dopoledne...
Rodila jsem na sale c. 2 a byla maximalne spokojena. Nevim proc vsichni preferuji sal c. 1, prisly mi v podstate stejne. Na sale se o me staraly porodni asistentky {Kohlerova, Papirkova a Honzakova} a byly bezvadne. Patri jim velky dik. Rodil me doktor Zikan, ktery prisel az tesne pred samotnym vytlacenim ditete. Skoda jen, ze nedovolil porod. asistence udelat nastrih {kdyz chtela} pri prvnim zatlaceni, chtel az pri druhem a to uz byl syn venku. Jelikoz mel pres 4 kila, potrhal me diky tomu az ke konecniku. S potizi v teto oblasti bojuji jeste dodnes. Pan doktor mi to dobre zasil, tak verim, ze sverac mi zase jednou bude fungovat na 100 procent....
Za to se mi omluvila pouze ta porodni as., co mi nastrih chtela udelat vcas, ale pan doktor ji zarazil, ze az pri dalsim zatlaceni...
Ale jinak si na porod nemohu stezovat, porod byl rychly, v jednu zacly kontrakce a ve tri deset byl maly na svete. A to jsem byla prvorodicka.
Damy pijte pred porodem malinik, krati dobu na sale a u me to asi opravdu fungovalo. Snad kvuli velkemu siti [to mi prislo bolestivejsi jak samotny porod] mi neprilozili syna k prsu na sale. Nikdo mi k tomu nic nerekl. Dodneska me to mrzi, ze jsem proti tomu neozvala...
O nadstandardu jsem si mohla nechat zdat, byla jsem na triluzaku a uz bych to nechtela zazit znovu. Jestli jsme v noci spaly dve hodiny, tak je to moc..A to v sest rano, kdyz se vam podari vsem konecne zabrat, prijde sestra a vzbudi vas slovy "maminky zmerte si teplotu"....to bylo peklo.
Lezela jsem na sestinedeli P15. Mela jsem problemy s kojenim a chodila kojit pres den i v noci na sesternu do kresla . Na tom blbem triluzaku nebyly ani zidle [na dvouluzaku uz treba jsou].
Kojit na posteli mi neslo, protoze mam hodne velka prsa a neumela jsem s nimi manipulovat a hlavne kvuli velkym poporodnim ranam. Ono sedet na vysoke posteli, kdy nedosahnete nohama na zem, vsechno vas v rozkroku a na zadku boli, je krajne neprijemne.
Sestry byly celkem ochotne, v podstate jsem nemela moc rada dve a obe to byly starsi rocniky. Ta jedna uplne nejmene oblibena se domnivam tak tesne pred duchodem. Na muj dotaz ohledne techniky kojeni, me zprazila takovym zpusobem, ze jsem si prisla jak dementni zacka ze zvlastni skoly.
To je tam takovy nedostatek, ze vam vsechno jednou ukazou a starej se sama a to vcetne technik kojeni. Snazila jsem se sama na pokoji kojit a ze zacarku moc neotravovat. Dite vam rve, nechce se prisat a vy nemate ani moznost si na detskou sestru zazvonit, ze by za vami prisla a ukazalo, v cem delate chybu. Musite se zvednout a s rvoucim ditetem pres celou chodbu za nimi dojit a prosit se o radu.
Se slovy "delas to pro dite" jsem chodila kojit na sesternu ve dne i v noci. Sranda, co smena, to jiny nazor. Jedna "drzte to prso poradne, udeljte mu z toho takoy kalisek, at to mliko tece", dalsi sestra "jak to drzite, moc to mackate, takhle to nepotece apod...". Pak si vyberte. Problem s kojenim se vyresil okamzite doma. Prestala jsem syna kazde tri hodiny, jak po vas chteji, budit. Spal chudinka po prichodu 5 hodin v kuse, pak se prisal a pil jak nikdy pred tim. Od te doby ji, roste jak z vody a na svuj vek je i vetsi nez je obvykle. Pochopila jsem, ze byl tak unaveny a nevyspaly, ze nemel energii se dobre prisat a najist. Pochopila jsem, ze i na nej pobyt na triluzaku [s tremi detmi vlastne na sestiluzaku] byl psychicky narocny a ze i on vnimal ten pernamnetni hluk, plac a neklid, co tam ve dne v noci byl.
Kdyz to zrekapituluji, tak maximalni spokojenost pri peci v tehotenstvi i behem porodu, coz je nejdulezitejsi. Pobyt na sestinedeli hodnotim uz mene kladne, spis jako neco, na co nerada vzpominam.
Muj velky dik a poklona patri panu profesoru Hajkovi, panu doktoru Koutskemu a Parizkovi a bohuzel jeste jednomu panu doktorovi, co si nemohu vybavit jmeno. Ma kratounke zrzave vlasy a je ze salu c.2. Diky vsem
Předchozí