CrOWka, možná někdo chodí opravdu do kostela jenom proto že "vždycky jsme chodili" ale do člověka nevidíš, a i když bych pozorovala na životě svého bližního,že s jeho vírou to tak hoké nebude,nepřísluší mi to soudit a už vůbec jít mu říct "vy už raději do toho kostela nechoďte"
nakonec, když chodí je větší pravděpodobnost že se mu někdy rozsvítí
kolorit, povídání před kostelem, hospoda:
- děda šel (ne každou neděli) na "jedno s chlapama" šlo o to setkání s přáteli, třeba i s někým kdo přišel do kostela z vedlejší vesnice, v týdnu na setkání, popovídání nebyl čas (nikdy se neopíjel,na vysedávání v hospodě po večerech nebyl)
- teta z vedlejší vesnice se po kostele někdy stavila, zase, v týdnu nebyl čas, byli s babičkou švagrové a měli hodně hezký vztah (oslovovaly se vzájemně tetinko
)
- někdy nebyl čas na návštevu, pozdavili se jen před kostelem, nezastavit a nepozdavit se se stařenkou,tetou,sestřenicí, kamarádkou....... by asi bylo neslušné, prohození pár slov.......... (a dostal se Pepíček na školu,víte už něco?....... a pod. nepovažuju za pomlouvání), prostě se málo vidíme a je potřeba si občas i něco sdělit (zvláště když tam jsi jednou za čas na návštěvě)
- u nás ve městě se zas přesouváme ve velkém množství do fronty na zmrzlinu
tam se taky s někým potkáš a pokecáš jak jde život
zpověď: představa, že člověk žijící mimo manželství, se každou neděli před mší vyzpovídá, jde k přijímání a pak zas týden žije jako dřív je nereálná
taková zpověď by byla neplatná
předpokládá se,že když rozpoznám že se dopouštím hříchu, lituji - nechci se toho dopouštět dál - vyznám svůj hřích ve svátosti smíření Bohu
vím z diskuzí,že i nekatolíci vyznávají viny Bohu, CrOWko představuj si katolickou zpověď (já mám raději název -svátost smíření) úplně stejne jako se vyznáváš Bohu ty, pokud tak děláš, jen já tam potřebuju ještě kněze,se kterým věc proberu, mě to tak vyhovuje, a slyšet slova "odpouštím ti" ,je pro mě taky super
- kradu, lžu, vyzpovídám se a je to dobré, budu dál kást,lhát , však se zase vyzpovídám - tak už tenhle předpoklad by byl dalším hříchem
CrOWko,myslím že podsouvat katolíkům takové postoje je v dnešní době ekumenismu,nedůstojné inteligentní myslící bytosti